@article { author = {Roshandel, Siyamak and Talaei-Hassanlouei, Reza and Askary, Hasan and Allahyari, Hossein and Marzban, Rasoul}, title = {Effect of Culture Substrates on Virulence of Metarhizium anisopliae Conidia and Blastospores against Sunn Pest, Eurygaster integriceps}, journal = {Iranian Journal of Plant Protection Science}, volume = {44}, number = {2}, pages = {225-234}, year = {2014}, publisher = {University of Tehran}, issn = {2008-4781}, eissn = {2423-7868}, doi = {10.22059/ijpps.2014.36668}, abstract = {Virulence of blastospores and conidia of the fungus Metarhizium anisopliae were investigatedon different instar nymphs and adults of Sunn pest, Eurygater integriceps. Experiments werecarried out through a factorial arrangement in a completely randomized design of threereplications. The bioassays were performed through immersion method. Results revealedsignificant differences among virulence of blastospores and of conidia produced in differentmedia.The highest vs the lowest total mortality percentages of the second instar nymphs wererecorded as 100 and 41.6% on rice bran vs wheat bran+ rice bran media respectively inblastopore treatments. As for conidia, the highest total mortality percentage of second instarnymphs was 100% on wheat bran, Behnoush waste barley and rice flour media whilst thelowest total mortality percentage recorded as 86.1% on maize medium. Minimum LT50 wasrecorded (2.3 days) on wheat bran + yeast extract medium in the second instar nymphs whilstthe highest LT50 recorded (10.1 days) on wheat bran+ rice bran extract medium for the fourthinstar nymphs in blastopore treatments. Minimum LT50 was recorded (4.7 days) on the ricebran medium and at second instar nymphs while the highest recorded (13.1 days) for the fourthinstar nymphs by conidia harvested from non-broken rice medium.}, keywords = {Culture substrate,Metarhizium anisopliae,Sunn pest,virulence}, title_fa = {اثر محیط‌های ‌کشت مختلف بر زهرآگینی کنیدی‌ها و بلاستوسپورهای قارچ Metarhizium anisopliae علیه مراحل مختلف نموی سن گندم Eurygater integriceps}, abstract_fa = {زهرآگینی کنیدی‌ها و بلاستوسپورهای تولیدی قارچ Metarhizium anisopliae در محیط‌های کشت مختلف علیه پوره‌ها و حشرات بالغ سن گندم Eurygaster integriceps بررسی شد. آزمایش‌ها با آرایش فاکتوریل ‌در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار انجام ‌شد. کلیۀ آزمون‌های تعیین زهرآگینی به روش زیست‌سنجی غوطه‌وری با غلظت‌های 103 تا 107 اسپور بر میلی‌لیتر انجام شد. نتایج نشان داد زهرآگینی بلاستوسپورها و کنیدی‌های حاصل از محیط‌های کشت مختلف با یکدیگر تفاوت معنادار دارند. بیشترین و کمترین درصد مرگ کل بلاستوسپورها برای پوره‌های سن دوم به‌ترتیب 100 و 6/41 درصد در محیط‌های عصارۀ سبوس برنج و عصارۀ سبوس گندم + عصارۀ سبوس برنج حاصل شد. بیشترین درصد مرگ پوره‌های سن دوم به میزان‌ 100 درصد با کنیدی‌های حاصل از محیط‌های سبوس گندم، تفالۀ جو بهنوش و آرد برنج، و کمترین درصد مرگ کل 1/86 درصد با کنیدی‌های حاصل از محیط ذرت به‌دست‌آمد. کمترین LT50 ثبت شده 3/2 روز در محیط عصارۀ سبوس‌ گندم + مخمر روی پوره‌های سن دو بوده و بیشترین LT50 ثبت شده 1/10 روز مربوط به تیمار بلاستوسپورهای عصارۀ سبوس‌ گندم + عصارۀ سبوس‌ برنج روی پوره‌های سن پنج بوده است. کمترین LT50 ثبت‌شده 7/4 روز مربوط به کنیدی‌های محیط سبوس برنج روی پوره‌های سن دو، و بیشترین LT50 ثبت‌شده ‌1/13روز از برنج کامل روی پوره‌های سن چهار بود.}, keywords_fa = {بستر غذایی,زهرآگینی,سن گندم,Metarhizium anisopliae}, url = {https://ijpps.ut.ac.ir/article_36668.html}, eprint = {https://ijpps.ut.ac.ir/article_36668_fe572f2d006b2e36644bfec3e5d94f51.pdf} }