@article { author = {Kamangar, Hana and Hemmati, Roghayeh and Yazdinejad, Alireza and Movahedi Fazel, Morteza}, title = {Study on antifungal effects of five plant species extract against Fusarium solani and Rhizoctonia solani on bean}, journal = {Iranian Journal of Plant Protection Science}, volume = {45}, number = {1}, pages = {49-58}, year = {2014}, publisher = {University of Tehran}, issn = {2008-4781}, eissn = {2423-7868}, doi = {10.22059/ijpps.2014.52246}, abstract = {Root rot is one of the important diseases of bean in Zanjan province and two fungal pathogens, Rhizoctonia solani and Fusarium solani are the major causal agents of this disease in the region. In this research, the inhibitory effect of N-hexane, di-ethyl-ether, chloroform and ethanol extracts of five plant species, hermel (Peganum harmala), thyme (Thymus kotschyanus), yarrow (Achillea wilhelmsii), pennyroyal (Mentha pulegium) and garlic (Allium sativum) on mycelial growth of R. solani and F. solani was studied using poisoned food technique at four levels of 100, 250, 500 and 1000 ppm with three replications. After laboratory experiments, the most effective extracts, were applied against bean root rot under green house conditions. According to the results from in vitro studies, N- hexane extract of thyme and pennyroyal (both at the level of 1000 ppm) had the most inhibitory effect against both pathogens and also caused cytoplasm granulation and leakage of intracellular compounds of hypha of both fungi. At greenhouse experiments, hexane extract of thyme and menthe not only significantly reduced the root rot percentage, but also had significant increasing effect on most plant growth parameters (P = 0.05).}, keywords = {Beans,fungistasis,fungal root rot,Plant extract,Thyme}, title_fa = {مطالعه آثار ضدقارچی عصاره پنج‌گونه گیاهی علیه Fusarium solani و Rhizoctonia solani روی لوبیا}, abstract_fa = {پوسیدگی ریشه از بیماری‎های پراهمیت لوبیا در استان زنجان دارد و دو بیمارگر قارچی Rhizoctonia solani و Fusarium solani عوامل اصلی ایجاد‎کنندة این بیماری در منطقه‌اند. در این تحقیق بازدارندگی عصارة ان-هگزانی، دی اتیل اتری، کلروفرمی و اتانولی پنج گونة گیاهی شامل اسپند (Peganum harmala)، آویشن کوهی (Thymus kotschyanus)، بومادران (Achillea wilhelmsii)، پونه(Mentha pulegium) و سیر(Allium sativum) در رشد رویشی F. solani و R. solani با استفاده از روش اختلاط عصاره با محیط کشت در چهار غلظت 100، 250، 500 و 1000 پی‎پی‎ام با سه تکرار مطالعه شده است. پس از بررسی‎های آزمایشگاهی، مؤثرترین عصاره‎ها در شرایط گلخانه‌ای علیه بیماری پوسیدگی ریشة لوبیا ارزیابی شد. براساس نتایج آزمایشگاهی به‎دست آمده، فاز هگزانی عصارة آویشن و پونه (هر دو در غلظت 1000 پی‌پی‌ام)، بیشترین اثر بازدارندگی را علیه هر ‎دو بیمارگر داشت. همچنین، موجب گرانوله شدن سیتوپلاسم هیف‎های هر دو گونة قارچی و نشت مواد درون‌سلولی آنها شد. در آزمون‎های گلخانه‌ای، عصارة هگزانی آویشن و پونه نه‌تنها موجب کاهش معنا‎دار درصد پوسیدگی ریشه شد، بلکه بر شاخص‌های رشدی گیاه لوبیا نیز آثار افزایشی معنا‎داری در سطح 5 درصد داشت.}, keywords_fa = {آویشن,پوسیدگی قارچی ریشه,حبوبات,عصارة گیاهی,قارچ ‎ایستایی. ‎}, url = {https://ijpps.ut.ac.ir/article_52246.html}, eprint = {https://ijpps.ut.ac.ir/article_52246_63d56ee2f144203fdd5ce372ef4dbee3.pdf} }