%0 Journal Article %T ارزیابی مقاومت رقم‌های تجاری سیب‌زمینی به بیماری لکه‌موجی در شرایط گلخانه و مزرعه %J دانش گیاهپزشکی ایران %I دانشگاه تهران %Z 2008-4781 %A نصراصفهانی, مهدی %A علیزاده مقدم, گیتی %A کریم خواه, محمدعلی %D 2017 %\ 05/22/2017 %V 48 %N 1 %P 169-182 %! ارزیابی مقاومت رقم‌های تجاری سیب‌زمینی به بیماری لکه‌موجی در شرایط گلخانه و مزرعه %K رقم‌ها %K سیب‌زمینی %K گلخانه %K لکه‌موجی %K مقاومت %K مزرعه و مراحل رشد %R 10.22059/ijpps.2017.133390.1006660 %X قارچ‌های Alternaria alternata وA. solani عامل بیماری لکه‌موجی سیب‌زمینی بوده و بیشتر کشتزارهای سیب‌زمینی کشور را تهدید می‌کنند. لذا در جهت ارزیابی رقم‌های مقاوم و یا متحمل، بررسی‌هایی در سطح گلخانه با مایه‌زنی گونۀ غالب A. alternata و نیز در سطح مزرعه با آلودگی به‌طور طبیعی روی 24 رقم مورد کشت تجاری سیب‌زمینی در اصفهان و فریدن انجام شد. میانگین داده‌ها، در سطح گلخانه مشخص کرد، رقم‌های مارکیز، کنبک، پرمیر، آتلانتیک، سانته، سوناته و آگریا به­ترتیب، بر پایۀ درصد آلودگی، شدت و شاخص بیماری از حساس‌ترین رقم‌ها هستند و رقم‌های گرانولا، دیامانت، پیکاسو، مارادونا، مارفونا و نیز کایزر به ترتیب کمترین میزان آلودگی، شدت و شاخص بیماری را داشته که به­ترتیب به‌عنوان مقاوم‌ترین رقم‌ها مشخص شدند. نتایج به‌دست‌آمده از بررسی‌های صحرایی نیز کماکان با کمی اختلاف در ترتیب رقم‌ها نتایج به‌دست‌آمده از گلخانه را تأیید و از همان روند پیروی کرد. روند گسترش و پیشرفت بیماری در مراحل مختلف رشد در رقم‌های مورد بررسی نشان داد، رقم‌های مربوطه واکنش‌های یکسانی نسبت به بیماری لکه‌موجی نداشته و با اثر معنی‌دار از یکدیگر متمایز هستند. %U https://ijpps.ut.ac.ir/article_62966_46cd5fb85785880fbc4ea7dda89b4ab0.pdf