%0 Journal Article %T معرفی، بررسی مکانیسم‌های عمل و توصیف ژنومی باکتری پروبیوتیک گیاهی ‏Bacillus velezensis %J دانش گیاهپزشکی ایران %I دانشگاه تهران %Z 2008-4781 %A سیفی, سونیا %A بهبودی, کیوان %A شریفی, روح الله %A شپلیگ, جیمز %D 2020 %\ 02/20/2020 %V 50 %N 2 %P 159-175 %! معرفی، بررسی مکانیسم‌های عمل و توصیف ژنومی باکتری پروبیوتیک گیاهی ‏Bacillus velezensis %K پژمردگی فوزاریومی گوجه‌فرنگی %K کنترل بیولوژیک %K ‏Bacillus velezensis %R 10.22059/ijpps.2019.275550.1006885 %X باکتری ‌Bacillus velezensis یکی از عوامل پروبیوتیک گیاهی می‌باشد که اخیراً به‌عنوان یکی از ابزار‌های قوی بیوکنترل مورد توجه قرار گرفته است. هدف از این پژوهش معرفی و بررسی برخی از خصوصیات باکتری B. velezensis می‌باشد که از ریزوسفر گوجه‌فرنگی شهرستان کرمانشاه جداسازی شد. در این پژوهش باکتری B. velezensis به­ترتیب موجب افزایش 86/78، 87/56 و 83/45 درصدی طول شاخساره، طول ریشه و وزن خشک گیاه گوجه‌فرنگی در گلخانه و درصد جوانه‌زنی و شاخص بنیه بذر در شرایط آزمایشگاهی گردید. علاوه بر این، برخی از خصوصیات پروبیوتیکی این جدایه از جمله تولید سیدورفور، سیانید هیدروژن و اندول استیک اسید در آزمایشگاه مورد ارزیابی قرار گرفتند. اثر بازدارندگی این سویه روی قارچ ‌Fusarium oxysporum f. sp. lycopersici به روش کشت متقابل و ترکیبات فرّار ضدقارچی به‌ترتیب به میزان 83 و 58 درصد بود. در بررسی‌های گلخانه‌ای نیز باعث کاهش بروز 5/87 درصدی علائم بیماری گردید. در نهایت ژنوم کامل باکتری با استفاده از تکنولوژی ایلومینا تعیین توالی گردید. سپس در پایگاه RAST مکان‌های ژنومی و توالی‌های رمزگردان مشخص گردیده و در پایگاه NCBI با توالی‌های موجود مقایسه شد. نتایج نشان داد که این جدایه با احتمال 100 درصد متعلق به گونه B. velezensis است. اندازه ژنوم این جدایه 4132868 جفت باز و شامل 4329 توالی رمزگردان می‌باشد. این تحقیق اثباتی بر معرفی گونه B. velezensis به­عنوان باکتری پروبیوتیک گیاهی است. %U https://ijpps.ut.ac.ir/article_75100_710b3f065251820170adcf8176eeacb9.pdf