%0 Journal Article %T تاثیر توام تریپتوفان و اسید آسکوربیک بر برخی از فراسنجه های فیزیولوژیکی، زیستی و رفتاری کارگران زنبور عسل ایرانی Apis mellifaera meda L. %J دانش گیاهپزشکی ایران %I دانشگاه تهران %Z 2008-4781 %A همراهی, علی %A موحدی فاضل, مرتضی %A معرفی, مریم %A ایلا, نیما %D 2022 %\ 04/21/2022 %V 53 %N 1 %P 11-26 %! تاثیر توام تریپتوفان و اسید آسکوربیک بر برخی از فراسنجه های فیزیولوژیکی، زیستی و رفتاری کارگران زنبور عسل ایرانی Apis mellifaera meda L. %K مالون دی آلدهید %K سرتونین %K ملاتونین %K تغذیه %R 10.22059/ijpps.2022.309403.1006950 %X این مطالعه به منظور بررسی تاثیر تغذیه همزمان تریپتوفان و اسید اسکوربیک بر برخی از پارامترهای فیزیولوژیکی، رفتاری ، زیستی و تولیدی در زنبور عسل ایرانیApis mellifera L. انجام شد. تیمارهای انتخابی شامل تریپتوفان(12mg/gr)، اسید آسکوربیک(2mg/gr)، مخلوط هر دو و تیمار شاهد در قالب شربت 1:1 (1 کیلو گرم شکر در 1 لیتر آب) که هفته ای یکبار در اختیار زنبورها قرار گرفت. نتایج بررسی ها نشان داد تغذیه زنبورها با رژیم غذایی حاوی تریپتوفان و اسید آسکوربیک بر میزان مالون دی آلدهید(MDA)، ملاتونین(MEL) و سرتونین(SER) تاثیر معنی داری داشته است (P<0.01). بیشترین مقدار MDA ، MEL و SER بترتیب در تیمارهای تریپتوفان pg/ml) 72.0 ± 59.31 (، مخلوط تریپتوفان و اسید آسکوربیک(178±5.02 pg/ml) و اسید آسکوربیک (28.31±0.5 pg/ml)مشاهده شد. همچنین کمترین مقادیر MDA ، MEL وSER به ترتیب در تیمارهای اسید آسکوربیک 36 pg/ml).0±59.17(، ) (74±3.06 pg/ml و تریپتوفان (15.2±0.31 pg/ml) اندازه گیری شد. تفاوت وزنی زنبورهای تیمار شده بطور معنی داری متفاوت بود (P<0.001). سنگین ترین و سبک ترین زنبورها بترتیب در تیمار مخلوط تریپتوفان و اسید آسکوربیکmg) 26.3 ± 26.111( و شاهدmg) 75.1± 34.90( مشاهده شد. نتایج حاصل از واکنش زنبورها نسبت به گوی چرمی ( بعنوان واکنش دفاعی) نشان از عدم تاثیر معنی دار تیمارهای غذایی بر رفتار دفاعی زنبورهای کارگر داشت. رژیم های غذایی بر آرامش زنبورهای درون کلنی (P<0.05) و روی رفتار تهاجمی زنبورها تاثیر معنی داری داشته است(P<0.05) . تیمارهای غذایی بر جمعیت های تخم، لارو ، شفیره و تولید عسل تاثیر قابل توجهی را در مقایسه با شاهد داشته است ((P<0.001 . %U https://ijpps.ut.ac.ir/article_87015_de7a1a0963289f5933d7968492a1e97c.pdf