گونههای مختلف فوزاریوم یک گروه از بیمارگرها هستند که سبب خسارت اقتصادی کمی و کیفی به پیاز میشوند. آلودگیهای فوزاریومی معمولاً از کشتزار شروع و تا مرحلۀ انبارداری ادامه مییابد. بیماری پوسیدگی فوزاریومی ریشه و طبق پیاز در سراسر جهان وجود دارد و در چند سال اخیر در مناطق عمدۀ کشت پیاز و بهخصوص در استانهای آذربایجانشرقی و غربی گسترش زیادی پیدا کرده است و در حال حاضر مهمترین بیماری پیاز در کشور است. بهمنظور شناسایی تکمیلی عامل بیماری در مناطق عمدۀ کشت این محصول از آذربایجانشرقی (ایلخچی، آذرشهر، عجبشیر، بناب، ملکان، مرند، مراغه) و آذربایجانغربی (میاندوآب، خوی، سلماس) در تابستان 1391 از مزارع متعددی نمونهبرداری به عمل آمد. پس از انجام جداسازی و خالصسازی، درمجموع 140 جدایه خالصسازی گردید. از جدایههای خالصشده 80 جدایه جهت انجام آزمون بیماریزایی روی غده پیاز انتخاب شدند که 42 تا از جدایهها بیماریزا بودند. بر اساس ویژگیهای ریختشناختی (مورفولوژیکی) و دادههای مولکولی ناشی از تکثیر قطعۀ موردنظر بر اساس آغازگرهای اختصاصی گونهای درمجموع 9 گونه، F. oxysporum، F. proliferatum، F. redolens،F. subglutinans ، F. culmorum، F. avenaceum، F. crookwellens، F.nygamaiوF. solani شناسایی شدند. از بین 42 جدایۀ مورد بررسی 28/14درصد جدایهها پرآزاری شدید (بالای 60%)، 19/26درصد پرآزاری بهنسبت شدید (بین60-50%)، 48/40% پرآزاری متوسط (50-40%) و در نهایت 05/19درصد جدایهها پرآزاری ضعیف (40-30%) از خود نشان دادند. از 42 جدایۀ مورد مطالعه گونۀ Fusarium subglutinans، با فراوانی 38/2 درصد و پرآزاری درصد 43 در گروه C، گونهF. culmorum ، با فراوانی 14/7 درصد و پرآزاری 50درصد در گروه B قرار گرفتند که برای اولین بار از روی پیاز از این مناطق گزارش میشوند.