TY - JOUR ID - 21529 TI - ویژگی‌های فنوتیپی و ژنو تیپی جدایه‌های Erwinia amylovora از میزبان های مختلف در شیراز JO - دانش گیاهپزشکی ایران JA - IJPPS LA - fa SN - 2008-4781 AU - توکل باخدا, شهرزاد AU - تقوی, سید محسن AD - Y1 - 2010 PY - 2010 VL - 41 IS - 1 SP - EP - KW - به KW - سوختگی آتشی KW - سیب KW - گلابی DO - N2 - از اواخر فروردین سال 1385 تا شهریور سال 1386 باغات میوه مناطق مختلف شیراز مورد بازدید قرار گرفتند و از درختان سیب، به و گلابی دارای علایم سوختگی آتشی نمونه‌برداری شد. تعداد چهل وهفت جدایه باکتری با استفاده از محیط‌کشت‌های آگار غذایی از بافت‌های آلوده جدا و براساس آزمون‌های استاندارد باکتری‌شناسی به‌عنوان Erwinia amylovora تشخیص داده شدند. جدایه‌ها از نظر خصوصیات فنوتیپی، بیماری‌زایی، اندازه قطعات DNA تکثیر شده در حضور آغازگر اختصاصی A/B در واکنش زنجیره‌ای پلی‌مراز (PCR) و تنوع نقوش حاصل از محصولات واکنش rep-PCR با سه آغازگر REP، ERIC و BOX مورد مقایسه قرار گرفتند. کلیه جدایه‌ها گرم منفی، اکسیداز منفی، کاتالاز مثبت و بی‌هوازی اختیاری بودند. روی محیط کشت آگار غذایی پرگنه‌های براق، گرد، محدب و کرم رنگ و روی محیط CCT پرگنه‌های آبی کم‌رنگ، براق با حاشیه مشخص ایجاد کردند. جدایه‌ها قادر به ایجاد واکنش فوق حساسیت در توتون، تولید لوان، ذوب ژلاتین، تولید استوئین و تولید مواد احیاء‌کننده از ساکاروز بودند ولی هیچ‌یک از جدایه‌ها قادر به تولید رنگدانه فلورسنت روی محیط‌کشت YDC، هیدرولیز توئین، هیدرولیز ژلاتین، تولید لستیناز، رشد در 39 درجه سلسیوس و تولید اوره‌آز نبودند. اکثر جدایه‌ها در آزمون تصاعد گاز از گلوکز واکنش مثبت نشان دادند. در مایه‌زنی روی نهال‌های سیب، به و گلابی علایم خشکیدگی در برگ‌ها و سرعصایی شدن دم‌برگ‌ها پس از سه هفته ایجاد شد و در مایه‌زنی میوه‌های نارس گلابی لکه‌های قهوه‌ای تا سیاه در اطراف ناحیه مایه‌زنی شده ایجاد گردید. در آزمون PCR، تمام جدایه‌ها که بر اساس آزمون‌های باکتری‌شناسی و بیماری‌زایی به‌عنوان E. amylovora تشخیص داده شده بودند با جفت آغازگر اختصاصی A/B قطعه قابل انتظار 1000 جفت بازی را تولید کردند.در واکنش rep-PCR یازده جدایه نماینده که بر اساس آزمون‌های باکتری‌شناسی، بیماری‌زایی و واکنش زنجیره‌ای پلی‌مراز به‌عنوان E. amylovora تشخیص داده شده بودند قطعات متفاوتی از لحاظ اندازه تولید کردند. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل آماری داده‌ها نشان‌دهنده همگن بودن جدایه‌های این باکتری از میزبان‌های مختلف می‌باشد. UR - https://ijpps.ut.ac.ir/article_21529.html L1 - https://ijpps.ut.ac.ir/article_21529_ca908a9ae5d08ec5518bb0c9c5ec5780.pdf ER -