TY - JOUR ID - 36678 TI - کنترل بیولوژیک بیماری‌ پوسیدگی آلترناریایی گوجه‌فرنگی توسط استرین‌های Bacillus subtilis UTB96 و Pseudomonas fluorescens UTPf68 JO - دانش گیاهپزشکی ایران JA - IJPPS LA - fa SN - 2008-4781 AU - قاسمی, سلیمان AU - احمد زاده, مسعود AU - ترابی, سیاوش AD - محقق شرکت فن‌آوری زیستی طبیعت‌گرا - کرج AD - استاد، گروه گیاه‌پزشکی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران Y1 - 2014 PY - 2014 VL - 44 IS - 2 SP - 299 EP - 305 KW - بیماری‌های پس از برداشت KW - گوجه‌فرنگی KW - Alternaria alternata KW - Bacillus subtilis UTB96 KW - Pseudomonas fluorescens UTPf68 DO - 10.22059/ijpps.2014.36678 N2 - میوه‌های گوجه‌فرنگی هم در مزرعه و هم در انبار در معرض پوسیدگی‌های میکروبی پس از برداشت قرار دارند. در این پژوهش پس از جداسازی عوامل پوسیدگیگوجه‌فرنگی، دو باکتری بیوکنترل Bacillus subtilis UTB96 و Pseudomonas fluorescens UTPf68 که تولید نیمه‌انبوه آنها در بیوراکتور صنعتی با موفقیت به انجام رسیده بود، در دو حالت کشت متقابل و بررسی روی میوه‌ها، بر این بیمارگرها بررسی شدند.طبق نتایج به‌دست‌آمده از کشت متقابل، باکتری B. subtilis UTB96 توانست به‌ترتیب به میزان 7/68 و 7/81 درصد از رشد قارچ‌های Alternaria alternata و Penicillium sp. جلوگیری کند. همچنین باکتری P. fluorescens UTPf68 نیز به‌ترتیب به میزان 2/62 و 3/24 درصد از رشد میسلیوم قارچ‌های A. alternata و Penicillium sp.جلوگیری کرد. همچنین نتایج نشان داد که این باکتری‌ها تأثیر خوبی در جلوگیری از رشد قارچ A. alternata روی گوجه‌فرنگی دارند. تا آنجا که باکتری B. subtilis UTB96 توانست 5/92 درصد از رشد قارچ A. alternataجلوگیری کند. باکتری P. fluorescens UTPF68 نیز به میزان 5/76 درصد از رشد میسلیوم قارچ‌ A. alternata و ایجاد پوسیدگی روی گوجه‌فرنگی جلوگیری کرد. نتایج این پژوهش به همراه تحقیقات تکمیلی‌ دربارۀ این باکتری‌های مفید می‌تواند به توسعه و کاربردی شدن کنترل بیولوژیک بیماری‌های پس ‌از‌ برداشت کمک کند. UR - https://ijpps.ut.ac.ir/article_36678.html L1 - https://ijpps.ut.ac.ir/article_36678_127e253c8bc49ce2954361351a605018.pdf ER -