TY - JOUR ID - 85941 TI - القای مقاومت آنتی‌بیوزی در فلفل دلمه‌ای، Capsicum annuum L.، علیه شته سبز هلو، Myzus persicae (Sulzer)، با محلول‌پاشی کودهای ریزمغذی JO - دانش گیاهپزشکی ایران JA - IJPPS LA - fa SN - 2008-4781 AU - علی زمانی, طیبه AU - شاکرمی, جهانشیر AU - مردانی طلایی, مژگان AU - زیبایی, آرش AD - گروه گیاهپزشکی,، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه لرستان، ایران. AD - هیات علمی دانشگاه لرستان AD - گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه لرستان AD - عضو هیئت علمی Y1 - 2022 PY - 2022 VL - 52 IS - 2 SP - 73 EP - 85 KW - شته سبز هلو KW - القای مقاومت KW - جدول زندگی KW - کود ریزمغذی DO - 10.22059/ijpps.2021.319609.1006969 N2 - کیفیت گیاهان میزبان به عنوان سطح اول تغذیه و یک عامل کلیدی موثر، توانایی زیستی آفات گیاهخوار را تحت تاثیر قرار می‌‎دهد. شته سبز هلو، Myzus persicae (Sulzer)، یکی از آفات مهم محصولات کشاورزی با دامنه میزبانی وسیع و توانایی بالا در انتقال بیمارگر‌‌های مهم ویروسی است. این پژوهش به منظور بررسی اثر محلول‌‌پاشی کودهای ریزمغذی آلفا آهن، سولفات روی، سولفات مس و سولفات منگنز بر چند ویژگی فیزیولوژیک و فیتوشیمیایی Capsicum annuum L.، و نیز تاثیر آن بر چند پارامتر زیستی شته سبز هلو در شرایط گلخانه انجام شد. ثبت طول مراحل مختلف نشو و نمایی شته به صورت روزانه و برآورد پارامترهای زیستی آن با استفاده از روش جدول زندگی دوجنسی انجام شد. نتایج نشان داد که میزان کلروفیل a، کلروفیل b، کلروفیل کل و کاروتنوئید در گیاهان تیمار شده با کودهای ریزمغذی افزایش یافت. همچنین، محلول‌پاشی کودهای ریزمغذی میزان فعالیت آنزیم‌های آنتی‌اکسیدان گیاه را طی برهمکنش تغذیه‌ای بین گیاهان تیمار شده و شته در مقایسه با شاهد و گیاهان تیمار شده قبل از آلودگی به شته به طور معنی‌داری افزایش داد. از سوی دیگر، گیاهان تیمار شده با ریزمغذی‌های مختلف، پارامترهای زیستی شته را تحت تاثیر قرار دادند و کمترین طول دوره‌های زیستی و پوره-‌زایی، زادآوری و طول عمر حشرات کامل در گیاهان تیمار شده با ریزمغذی منگنز مشاهده شد. طبق نتایج این بررسی، محلول‌پاشی فلفل دلمه‌ای با ریزمغذی‌‌ها می‌‌تواند سبب القای مقاومت آنتی‌‌بیوز در آن و احتمالاً سایر گیاهان میزبان شته سبز هلو شود و در قالب برنامه‌‌های مدیریت تلفیقی این آفت مورد استفاده قرار گیرد. UR - https://ijpps.ut.ac.ir/article_85941.html L1 - https://ijpps.ut.ac.ir/article_85941_e6bc01bd10f2bb3d670058c3f14af78d.pdf ER -