فهیمه مروی؛ پریسا طاهری؛ مجتبی ممرآبادی
چکیده
در این پژوهش، برای تعیین سطوح مقاومت رقمهای لوبیا به Rhizoctonia solani عامل پوسیدگی طوقه و ریشه آزمون بیماریزایی به دو روش دیسک برگی در شرایط آزمایشگاه و مایهزنی گیاهچهها در گلخانه انجام شد. سپس حساسترین رقم لوبیا (رقم ناز، به دلیل دارا بودن توجیه اقتصادی) برای ارزیابی امکان القای مقاومت با فلاونوئیدهایی نظیر کوئرستین (Quercetin) ...
بیشتر
در این پژوهش، برای تعیین سطوح مقاومت رقمهای لوبیا به Rhizoctonia solani عامل پوسیدگی طوقه و ریشه آزمون بیماریزایی به دو روش دیسک برگی در شرایط آزمایشگاه و مایهزنی گیاهچهها در گلخانه انجام شد. سپس حساسترین رقم لوبیا (رقم ناز، به دلیل دارا بودن توجیه اقتصادی) برای ارزیابی امکان القای مقاومت با فلاونوئیدهایی نظیر کوئرستین (Quercetin) نارینجنین (Naringenin) و بررسی برخی سازوکارهای دخیل در القای مقاومت استفاده شد. جهت بررسی تأثیر غلظتهای مختلف (100 تا 400 میکروگرم بر میلیلیتر) این فلاونوئیدها در القاء مقاومت در لوبیا علیه R. solani، گیاهچهها با غلظتهای مختلف فلاونوئیدها تیمار شدند. گیاهان تیمارشده و شاهد با قارچ بیمارگر مایهزنی شدند و شاخص بیماری یک هفته بعد از مایهزنی محاسبه شد. نتیجهها نشان دادند که غلظتهای مختلف کوئرستین و نارینجنین در کاهش شاخص بیماری تأثیر متفاوتی داشتند. کوئرستین در غلظتهای 200 تا 400 میکروگرم در میلیلیتر موجب کاهش معنیدار پیشرفت بیماری شد و بهترین فاصله زمانی بین تیمار و مایهزنی سه روز بود. غلظتهای 100 و 200 میکروگرم بر میلیلیتر نارینجنین و 100 میکروگرم بر میلیلیتر کوئرستین باعث کاهش معنیدار پیشرفت بیماری نشد. ارزیابی سطوح کالوز، سوپراکسید و هیدروژن پراکسید در گیاهچههای تیمارشده با کوئرستین در زمانهای مختلف پس از مایهزنی توسط R. solani نشان داد که کوئرستین با افزایش سرعت و شدت تولید این ترکیبهای دفاعی موجب القای مقاومت در لوبیا علیه بیمارگر میشود.
محمود ریاحی؛ پریسا طاهری؛ مجتبی ممرآبادی
چکیده
لکۀ قهوهای آلترناریایی و پوسیدگی سیاه پس از برداشت میوه جزو بیماریهای مهم درختان مرکبات هستند. این بیماریها ناشی از گونه های بیماریزای قارچ Alternaria بوده و میتوانند آسیب و زیان اقتصادی به درختان حساس مرکبات و میوه های انبارشده وارد کنند. هدف از انجام این تحقیق شناخت گونه های بیماریزای این قارچ و معرفی رقمهای ...
بیشتر
لکۀ قهوهای آلترناریایی و پوسیدگی سیاه پس از برداشت میوه جزو بیماریهای مهم درختان مرکبات هستند. این بیماریها ناشی از گونه های بیماریزای قارچ Alternaria بوده و میتوانند آسیب و زیان اقتصادی به درختان حساس مرکبات و میوه های انبارشده وارد کنند. هدف از انجام این تحقیق شناخت گونه های بیماریزای این قارچ و معرفی رقمهای مقاوم به این بیماری در درختان پرتقال است. به همین منظور نمونه های مشکوک به بیماری آلترناریایی از باغهای این دو استان گردآوری و در آزمایشگاه، در محیطهای PDA و PCA کشت شدند. سپس این قارچها با توجه به ویژگیهای ریختشناختی (مورفولوژیکی)، طبق کلید گونههای آلترناریا شناسایی شدند. همچنین بهمنظور تأیید درستی شناسایی ریختشناختی، شناسایی مولکولی با استفاده از آغازگر (پرایمر)های عمومی ITS1 و ITS4 و توالییابی محصول واکنش زنجیرهای پلیمراز انجام شد. از بین 45 جدایۀ بهدستآمده، 28 جدایه متعلق به گونۀ A. alternata، 12 جدایه مربوط به A. dumosa و 5 جدایه ازA. atra شناسایی شدند. برای ارزیابی بیماریزایی جدایه ها، از چهار رقم پرتقال شامل تامسون ناول، یافا شیرین، خونی سانگین و والنسیا استفاده شد. آزمون بیماریزایی با استفاده از سوسپانسیون اسپور با غلظت 105 اسپور در میلی لیتر روی برگ، میوه و نهال انجام گرفت. نتایج بررسیها نشان داد، جدایههای این سه گونه توانستند در رقمهای تامسون، یافا و والنسیا بیماری ایجاد کنند. اما رقم سانگین در آزمون بیماریزایی روی برگ، میوه و نهال بهکلی مقاوم بوده و جدایههای آلترناریای بهدستآمده نتوانستند بیماری روی این رقم ایجاد کنند. بنابراین رقم سانگین بهعنوان رقم مقاوم به گونههای آلترناریای بیماریزا در پرتقال معرفی شد.
الهه طاهری؛ سعید طریقی؛ پریسا طاهری
چکیده
پدیدۀ حد نصاب احساس یکی از پدیدههای کنترلکنندۀ تولید فاکتورهای مؤثر در بیماریزایی برخی از باکتریها است، اما ارتباط توانایی ایجاد هستۀ یخ در باکتری P. syringaeکه یکی از فاکتورهای مؤثر در تشدید بیماری است، با این پدیده مشخص نشده است. به منظور بررسی آن، در بهار 1392، 248 نمونه (شامل برگ و شکوفه) از سرشاخۀ درختان میوۀ هستهدار استان خراسان ...
بیشتر
پدیدۀ حد نصاب احساس یکی از پدیدههای کنترلکنندۀ تولید فاکتورهای مؤثر در بیماریزایی برخی از باکتریها است، اما ارتباط توانایی ایجاد هستۀ یخ در باکتری P. syringaeکه یکی از فاکتورهای مؤثر در تشدید بیماری است، با این پدیده مشخص نشده است. به منظور بررسی آن، در بهار 1392، 248 نمونه (شامل برگ و شکوفه) از سرشاخۀ درختان میوۀ هستهدار استان خراسان رضوی، جمعآوری شد. باکتریهای مولد هستۀ یخ، شناسایی شدند و از میان آنها جدایههای متعلق به گونۀ P. syringae با استفاده از آزمونهای لوپات (LOPAT) تشخیص داده شدند. از میان فاکتورهای مؤثر بر بیماریزایی سه فاکتور تحرک، حساسیت به پراکسید هیدروژن و تولید پایووردین بررسی شدند. میزان تحرک در جدایههایی که قدرت هستۀ یخ زیادی داشتند، بهطور معناداری بیشتر از جدایههایی بود که به عنوان هستۀ یخ ضعیف، شناسایی شدند. اختلاف معناداری در رابطه با حساسیت به پراکسید هیدروژن و تولید پایووردین در میان جدایههای قوی و ضعیف هستۀ یخ، مشاهده نشد. هموسرین لاکتون موجود در شش جدایۀ انتخابشده از P. syringae های مربوط به گروههای مختلف هستۀ یخ، جداسازی و با استفاده از بیوسنسور Chromobacter violaceum CV026، روی صفحۀ کروماتوگرافی (Thin-layer Chromatography) ردیابی شدند. نتایج ما ارتباط مستقیمی بین قدرت هستۀ یخ و میزان تولید هموسرین لاکتونها را در باکتری P. syringae نشان داد و ثابت کرد جدایههایی که تحرک بیشتری دارند، قدرت هستۀ یخ بیشتری نیز دارند.