فهیمه مروی؛ پریسا طاهری؛ مجتبی ممرآبادی
چکیده
در این پژوهش، برای تعیین سطوح مقاومت رقمهای لوبیا به Rhizoctonia solani عامل پوسیدگی طوقه و ریشه آزمون بیماریزایی به دو روش دیسک برگی در شرایط آزمایشگاه و مایهزنی گیاهچهها در گلخانه انجام شد. سپس حساسترین رقم لوبیا (رقم ناز، به دلیل دارا بودن توجیه اقتصادی) برای ارزیابی امکان القای مقاومت با فلاونوئیدهایی نظیر کوئرستین (Quercetin) ...
بیشتر
در این پژوهش، برای تعیین سطوح مقاومت رقمهای لوبیا به Rhizoctonia solani عامل پوسیدگی طوقه و ریشه آزمون بیماریزایی به دو روش دیسک برگی در شرایط آزمایشگاه و مایهزنی گیاهچهها در گلخانه انجام شد. سپس حساسترین رقم لوبیا (رقم ناز، به دلیل دارا بودن توجیه اقتصادی) برای ارزیابی امکان القای مقاومت با فلاونوئیدهایی نظیر کوئرستین (Quercetin) نارینجنین (Naringenin) و بررسی برخی سازوکارهای دخیل در القای مقاومت استفاده شد. جهت بررسی تأثیر غلظتهای مختلف (100 تا 400 میکروگرم بر میلیلیتر) این فلاونوئیدها در القاء مقاومت در لوبیا علیه R. solani، گیاهچهها با غلظتهای مختلف فلاونوئیدها تیمار شدند. گیاهان تیمارشده و شاهد با قارچ بیمارگر مایهزنی شدند و شاخص بیماری یک هفته بعد از مایهزنی محاسبه شد. نتیجهها نشان دادند که غلظتهای مختلف کوئرستین و نارینجنین در کاهش شاخص بیماری تأثیر متفاوتی داشتند. کوئرستین در غلظتهای 200 تا 400 میکروگرم در میلیلیتر موجب کاهش معنیدار پیشرفت بیماری شد و بهترین فاصله زمانی بین تیمار و مایهزنی سه روز بود. غلظتهای 100 و 200 میکروگرم بر میلیلیتر نارینجنین و 100 میکروگرم بر میلیلیتر کوئرستین باعث کاهش معنیدار پیشرفت بیماری نشد. ارزیابی سطوح کالوز، سوپراکسید و هیدروژن پراکسید در گیاهچههای تیمارشده با کوئرستین در زمانهای مختلف پس از مایهزنی توسط R. solani نشان داد که کوئرستین با افزایش سرعت و شدت تولید این ترکیبهای دفاعی موجب القای مقاومت در لوبیا علیه بیمارگر میشود.
محمود ریاحی؛ پریسا طاهری؛ مجتبی ممرآبادی
چکیده
لکۀ قهوهای آلترناریایی و پوسیدگی سیاه پس از برداشت میوه جزو بیماریهای مهم درختان مرکبات هستند. این بیماریها ناشی از گونه های بیماریزای قارچ Alternaria بوده و میتوانند آسیب و زیان اقتصادی به درختان حساس مرکبات و میوه های انبارشده وارد کنند. هدف از انجام این تحقیق شناخت گونه های بیماریزای این قارچ و معرفی رقمهای ...
بیشتر
لکۀ قهوهای آلترناریایی و پوسیدگی سیاه پس از برداشت میوه جزو بیماریهای مهم درختان مرکبات هستند. این بیماریها ناشی از گونه های بیماریزای قارچ Alternaria بوده و میتوانند آسیب و زیان اقتصادی به درختان حساس مرکبات و میوه های انبارشده وارد کنند. هدف از انجام این تحقیق شناخت گونه های بیماریزای این قارچ و معرفی رقمهای مقاوم به این بیماری در درختان پرتقال است. به همین منظور نمونه های مشکوک به بیماری آلترناریایی از باغهای این دو استان گردآوری و در آزمایشگاه، در محیطهای PDA و PCA کشت شدند. سپس این قارچها با توجه به ویژگیهای ریختشناختی (مورفولوژیکی)، طبق کلید گونههای آلترناریا شناسایی شدند. همچنین بهمنظور تأیید درستی شناسایی ریختشناختی، شناسایی مولکولی با استفاده از آغازگر (پرایمر)های عمومی ITS1 و ITS4 و توالییابی محصول واکنش زنجیرهای پلیمراز انجام شد. از بین 45 جدایۀ بهدستآمده، 28 جدایه متعلق به گونۀ A. alternata، 12 جدایه مربوط به A. dumosa و 5 جدایه ازA. atra شناسایی شدند. برای ارزیابی بیماریزایی جدایه ها، از چهار رقم پرتقال شامل تامسون ناول، یافا شیرین، خونی سانگین و والنسیا استفاده شد. آزمون بیماریزایی با استفاده از سوسپانسیون اسپور با غلظت 105 اسپور در میلی لیتر روی برگ، میوه و نهال انجام گرفت. نتایج بررسیها نشان داد، جدایههای این سه گونه توانستند در رقمهای تامسون، یافا و والنسیا بیماری ایجاد کنند. اما رقم سانگین در آزمون بیماریزایی روی برگ، میوه و نهال بهکلی مقاوم بوده و جدایههای آلترناریای بهدستآمده نتوانستند بیماری روی این رقم ایجاد کنند. بنابراین رقم سانگین بهعنوان رقم مقاوم به گونههای آلترناریای بیماریزا در پرتقال معرفی شد.