علیرضا بلندنظر؛ محمد قدمیاری؛ محمدرضا معمارزاده؛ جلال جلالی سندی؛ مریم ذولفقاری
چکیده
برخی اسانسها و عصارههای گیاهی دارای خواص حشرهکشی مطلوبی علیه سفیدبالک پنبه میباشند. در این مطالعه سمیت اسانسهای رزماری، نعناع فلفلی، اکالیپتوس و عصاره آویشن باغی فرمولهشده بهصورت جداگانه در تویین80 و به شکل نانوامولسیون روی پورههای سن دو سفیدبالک پنبه بررسی گردید. آزمونهای زیستسنجی بهروش غوطهورسازی برگهای ...
بیشتر
برخی اسانسها و عصارههای گیاهی دارای خواص حشرهکشی مطلوبی علیه سفیدبالک پنبه میباشند. در این مطالعه سمیت اسانسهای رزماری، نعناع فلفلی، اکالیپتوس و عصاره آویشن باغی فرمولهشده بهصورت جداگانه در تویین80 و به شکل نانوامولسیون روی پورههای سن دو سفیدبالک پنبه بررسی گردید. آزمونهای زیستسنجی بهروش غوطهورسازی برگهای حاوی پوره سن دو انجام و مقادیر LC50 تخمین زده شد. مقادیر LC50 اسانسهای رزماری، نعناع فلفلی، اکالیپتوس و عصاره آویشن باغی در تویین80 به ترتیب 4198، 3925، 4312، 9626 و میزان LC50 نانوامولسیون اینترکیبات بهترتیب 2759، 2987، 3189، 5659 میلیلیتر بر لیتر بهدست آمد. نتایج نشان داد که نانوامولسیون اسانسهای رزماری و نعناع فلفلی بیشترین سمیت را روی پورههای مذکور دارند. همچنین در این تحقیق اثرات مخلوط اسانسها و عصاره گیاهی فرمولهشده روی برخی تغییرات بیوشیمیایی و آنزیمی سفیدبالک پنبه در حشرات تیمارشده با غلظت LC50 تیمار T1 (امولسیون ترکیبشده از سه اسانس و عصاره فوق)، تیمار T2 (امولسیون بر پایه عصاره آویشن باغی) و تیمار T3 (امولسیون ترکیبشده از سه اسانس فوق) اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که فعالیت آنزیمهای استرازی و گلوتاتیوناس- ترانسفرازی تحت تأثیر تیمارهای T1، T2 وT3 افزایش یافت؛ درصورتیکه میزان فعالیت آنزیم استیلکولیناستراز تغییر معنیداری را نشان نداد. میزان ذخایر انرژی (چربی، کربوهیدرات و پروتئین کل) در تیمار T1 وT3 نسبت به تیمار T2 و شاهد، کاهش معنیداری داشتند؛ هرچند که میزان گلیکوژن کل تغییر معنیداری را بین تیمارها و شاهد نشان نداد. بنابراین تیمارهای T1 و T3، با القای سمزدایی در برخی از آنزیمهای سمزدا و کاهش بعضی از ذخایر انرژی، اثر بیشتری را روی پارامترهای بیوشیمیایی پورههای سن دو سفیدبالک پنبه نشان میدهند.
آیت اله سعیدی زاده؛ فهیمه نیاستی
چکیده
در این آزمایش نمونهبرداری از قارچ Verticillium dahliae سویه غیر برگریز (SS-4) از باغهای آلوده زیتون در ناحیه توشن واقع در جنوب شهر گرگان انجام گرفت. نماتد ریشه گرهی، Meloidogyne javanica، از نهالهای زیتون آلوده جداسازی شده و بعد از شناسایی گونه، نماتد روی نشاءهای گوجهفرنگی رقم روتگرز تکثیر گردید. نهالهای یکساله زیتون رقم زرد، روغنی، کرونیکی و ...
بیشتر
در این آزمایش نمونهبرداری از قارچ Verticillium dahliae سویه غیر برگریز (SS-4) از باغهای آلوده زیتون در ناحیه توشن واقع در جنوب شهر گرگان انجام گرفت. نماتد ریشه گرهی، Meloidogyne javanica، از نهالهای زیتون آلوده جداسازی شده و بعد از شناسایی گونه، نماتد روی نشاءهای گوجهفرنگی رقم روتگرز تکثیر گردید. نهالهای یکساله زیتون رقم زرد، روغنی، کرونیکی و مانزانیلا در بستری از خاک لومی شنی استریل به میزان 2000 گرم کشت شدند. آزمایش به صورت فاکتوریل بر اساس طرح کاملاً تصادفی در پنج تکرار و با 32 تیمار شامل شاهد، نماتد به تنهایی، قارچ به تنهایی و قارچ + نماتد انجام گرفت. میزان مایه تلقیح نماتد با سه جمعیت (2000، 3000 و 4000) لارو سن دوم و در مورد قارچ 20000 عدد میکرواسکلروت برای هر گلدان (2000 گرم خاک شنی لومی) روی چهار رقم از زیتون انجام گرفت. گلدانها در شرایط گلخانه با نور طبیعی و دمای 25-27 درجه سلسیوس نگهداری شدند. میزان فعالیت کمی پراکسیداز محلول و باند شده با دیواره سلولی با استفاده از گوئیکول، به عنوان پیش ماده، برحسب تغییر جذب مخلوط واکنش در 470 نانومتر در دقیقه در میلیگرم پروتئین، در مراحل زمانی یک، 10، 20 و30 روز پس از مایهزنی، مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که فعالیت آنزیم پراکسیداز محلول و پراکسیداز باند شده با دیواره سلولی در ارقام مورد آزمایش، در تیمارهایی که فقط قارچ دریافت کردهاند تا 30 روز پس از مایهزنی سیر صعودی داشته است. فعالیت این آنزیمها در تیمارهای دارای نماتد در رقم کرونیکی تا 20 روز پس از مایهزنی افزایش و پس از آن کاهش معنیداری را نشان داده است (05/0p?). این شرایط در مورد ارقام زرد، روغنی و مانزانیلا تا 10 روز پس از مایهزنی افزایش و پس از آن کاهش داشته است (05/0p?). نتایج حاکی از آن است که نماتد قادر است فعالیت آنزیم پراکسیداز را در روزهای نخستین پس از مایهزنی افزایش و بعد از آن کاهش دهد.