c3518cb17d976b8

تولید گیاه زعفران عاری از ویروس پنهان زعفران (SaLV) با استفاده از کشت مریستم و گرمادرمانی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تهران، کرج- ایران

2 گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی ی، دانشگاه تهران ، کرج- ایران

3 گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران

4 گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تهران، کرج - ایران

چکیده

زعفران (Crocus sativus L.) یکی از مهمترین گیاهان دارویی و ادویه‌ای در سراسر جهان است. این گیاه منبع غنی آپوکاروتنوئیدها مانند استرهای کروستین، پیکروکروسین و سافرانال است. گونه جدید ویروس پنهان زعفران (saffron latent virus; SaLV)، از جنس Potyvirus و خانواده Potyviridae، شایع‌ترین ویروس شناخته‌شده زعفران در ایران بوده که بیش از 70 درصد گیاهان زعفران کشور را در مزارع آلوده نموده است. به منظور ویروس‌زدایی گیاهان آلوده زعفران از SaLV، در پژوهش حاضر دو روش کشت مریستم ( با اندازه مریستم 1/0، 3/0، 5/0 و 7/0 میلی-متر ) و گرمادرمانی به کار برده شد. به منظور ردیابی ویروس از آزمون سرولوژی ELISA-ACP و مولکولی RT-PCR و RT-qPCR استفاده شد. نتایج نشان داد که بیشترین درصد گیاهان عاری از ویروس بر اساس آزمون الایزا و RT-PCR به ترتیب با 73/83 و 29/81 درصد در تیمار انفرادی کشت مریستم با اندازه 3/0 میلی‌متر و به ترتیب با 36/71 و 36/66 درصد در تیمار انفرادی گرمادرمانی 50 درجه سلسیوس به مدت 60 دقیقه به دست آمد. بیشترین درصد گیاهان عاری از ویروس بر اساس آزمون الایزا و RT-PCR و RT-qPCR در تیمار ترکیبی کشت مریستم با اندازه 3/0 میلی‌متر و گرمادرمانی 50 درجه سلسیوس به مدت 60 دقیقه، به میزان 100 درصد بدست آمد. این مطالعه، یک روش موثر برای توسعه ارقام جدیدبنه‌های زعفران بدون ویروس ارائه می‌کند به طوری که می‌تواند در تکثیر گیاه عاری از ویروس و پایداری صنعت تولید زعفران نقش مهمی ایفا نماید.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Production of saffron latent virus (SaLV) free saffron using meristem culture and thermotherapy

نویسندگان [English]

  • Maryam Rahimy 1
  • Siamak Kalantari 2
  • Akbar Dizadji 3
  • Majid Shokrpour 4
1 Department of Horticultural Science and Landscape, Faculty of Agriculture, University of Tehran, Karaj, Iran
2 Associate professor, Department of Horticulture and Landscape, Faculty of Agriculture, University of Tehran, Karaj, Iran
3 Department of Plant Protection, College of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran
4 Department of Horticultural Science and Landscape, Faculty of Agriculture, University of Tehran, Karaj, ,Iran
چکیده [English]

Saffron (Crocus sativus L.), is one of the most valuable medicinal and spice plants globally, is significantly impacted by the Saffron latent virus (SaLV), a member of the Potyvirus genus (Potyviridae family). In Iran, SaLV infects over 70% of saffron plants in cultivation fields. Saffron is a rich source of apocarotenoids, including crocetin esters, picrocrocin, and safranal, which are crucial for its medicinal and culinary value This study evaluated two virus elimination methods- meristem culture (with meristem sizes of 0.3, 0.5, and 0.7 mm) and thermotherapy (at 50 ℃ for 60 min; at 40 ℃ for 60 min; and 28 ℃ for 21 days) - as well as their combination. SaLV presence was assessed using ELISA, RT-PCR, and RT-qPCR. The highest percentage of SaLV-free plants was achieved with a 0.3 mmmeristem culture (83.73% and 81.30%) and thermotherapy at 50 ° C for 60 min (71.36% and 66.36%), based on ELISA and RT-PCR, respectively.. The combined treatment of 0.3 mm meristem culture and thermotherapy at 50 °C for 60 min resulted in 100% SaLV-free plants, as confirmed by all three detection methods. This study provides an effective strategy for developing virus-free saffron cultivars, supporting sustainable saffron production and propagation.

Keywords: ELISA, RT-PCR, RT-qPCR, Virus elimination, saffron latent virus

کلیدواژه‌ها [English]

  • ELISA
  • RT-PCR
  • RT-qPCR
  • Virus elimination

مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده
انتشار آنلاین از تاریخ 29 مرداد 1404
  • تاریخ دریافت: 08 تیر 1404
  • تاریخ بازنگری: 18 مرداد 1404
  • تاریخ پذیرش: 29 مرداد 1404