c3518cb17d976b8

نویسندگان

1 دانشجوی سابق کارشناسی ارشد پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران

2 استادیار پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران

3 استاد پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران

چکیده

گندم نان، Triticum aestivum L.، در بین گیاهان انگشت‌شماری که به عنوان منابع غذایی در سطح گسترده‌ای کشت می‌شوند، در ایران بالاترین اهمیت را داراست. در بین آفات گندم، شته سبز گندم Schizaphis graminum (Rondani) قادر است در جمعیت زیاد خسارت جبران‌ناپذیری به گندم وارد کند. از آنجا که شایستگی شته روی رقم‌های مختلف، متفاوت می‌باشد، در این پژوهش اثر پنج رقم از ارقام متداول گندم کرج روی پارامترهای زیستی شته سبز گندم مورد بررسی قرار گرفت. این ارقام عبارتند از: پیشتاز، شیراز، چمران، مهدوی و مرودشت. آزمایش در داخل اتاقک رشدی با شرایط دمایی C?1±22، رطوبت نسبی 10±70% و دوره نوری 16:8 انجام شد. نتایج نشان داد که رقم مرودشت طولانی‌ترین دوره پورگی (39/7 روز) و رقم شیراز کوتاه‌ترین دوره پورگی (36/6 روز) را بین ارقام دارا بودند. بیشترین پوره‌زایی روی رقم شیراز (42/46 عدد) و کمترین مقدار پوره‌زایی روی رقم مهدوی (72/35) به دست آمد. پارامترهای R0، rm، ?، T و DT برای شته روی هر رقم محاسبه و مورد مقایسه آماری قرار گرفت. مقایسه مهم‌ترین پارامتر یعنی نرخ ذاتی افزایش جمعیت نشان داد که بیشترین مقدار نرخ ذاتی افرایش جمعیت شته روی رقم شیراز (31/0) و کمترین مقدار آن روی رقم مهدوی و مرودشت (28/0) مشاهده می‌شود. پارامترهای جدول زیستی باروری نشان دادند که رقم‌ شیراز حساسیت بیشتری نسبت به دیگر ارقام به شته سبز گندم دارد. برای پارامترهای محاسبه شده به دو روش جک‌نایف و بوت‌استراپ تکرارهای کاذب تولید و نتایج این دو روش با هم مقایسه شد.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

Effect of Host Plant on Development and Reproduction of Schizaphis graminum (Rondani) (Hem.: Aphididae)

نویسندگان [English]

  • Somayeh Fataholhoseini 1
  • Hosein Allahyari 2
  • Parvaneh Azmayeshfard 3
  • Roya Farhadi 1
  • Samira Heydari 1

چکیده [English]

Common wheat, Triticum aestivum L. is of the greatest importance among the few crop plants that are grown extensively and for food in Iran. Among the reported wheat's pests, greenbug Schizaphis graminum (Rondani) causes severe damage to the crop. Because of the adaptation of the aphid to different wheat varieties being varied, this study was designed to focus on the effect of some common wheat varieties in Karaj region, namely: Pishtaz, Shiraz, Chamran, Mahdavi and Marvdasht on the biological parameters pertaining to the greenbug. The experiments were carried out in incubator and under controlled conditions of 22±1?C, 70±10% humidity and 16:8 photoperiodism. The results indicated the longest nympahl period on Marvdasht (7.39 days) and the shortest on Shiraz variety (6.36 days). The highest number of nymphs was produced on Shiraz (46.42) and the lowest on Mahdavi (35.72). The parameters rm, R0, ?, T, and DT in relation to the aphid were also assessed and statistically compared on each wheat variety. A comparison of rm as the most important parameter indicated that the highest rm was obtained for Shiraz (0.31) while the lowest for Mahdavi and Marvdasht variety (0.28). The fertility life table parameters revealed that Shiraz was the most sensitive to greenbug in comparison with the other varieties. For the calculated parameters, pseudo-replicates were produced through jackknife and bootstrap re-sampling methods, and the results from the two methods were compared.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Bootstrap
  • Fertility Life table
  • Jackknife
  • Schizaphis graminum
  • Wheat