c3518cb17d976b8

عاری‎سازی دو توده تجاری سیر (Allium sativum L.) بومی ایران از پوتی ویروس‎ها با استفاده از گرمادرمانی و کشت مریستم

نویسندگان

1 دانشجوی سابق دکتری پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران

2 دانشیاران پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران

3 دانشیار پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران

4 استاد پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران

چکیده

به منظور عاری‎سازی گیاه سیر از پوتی ویروس‎ها، دو توده تجاری سیر بومی ایران به نام‎های همدان و آذرشهر انتخاب و با استفاده از تکنیک گرمادرمانی و کشت مریستم انتهایی مورد بررسی و مطالعه قرار گرفتند. ابتدا سوخ‎های آلوده توده‎های مورد نظر به مدت 1 هفته در دمای 30 درجه سانتی‎گراد و سپس به مدت 4 هفته در دمای 36 درجه سانتی‎گراد تحت تیمار گرمادرمانی قرار گرفتند و متعاقباً مریستم انتهایی آنها در دو اندازه 6/0-4/0 و 8/0-6/0 میلی‎متر جدا و در محیط کشت موراشیج و اسکوگ (MS) که با تنظیم‎کننده‎های رشد نفتالین استیک اسید با غلظت‎های صفر، 1/0 و 5/0 بنزیل آدنین با غلظت‎های صفر، 5/0 و 1 میلی‎گرم در لیتر تکمیل شده بودند کشت گردیدند. به منظور ارزیابی کارایی گرمادرمانی و کشت مریستم در حذف ویروس و مقایسه آنها با تیمار شاهد، گیاهک‎ها پس از رشد با استفاده از آزمون الایزا مورد بررسی قرار گرفتند. بر اساس نتایج به دست آمده از آزمون الایزا میزان عاری از ویروس‎سازی با ریز نمونه به اندازه 6/0- 4/0 میلی‎متر 100% بود در حالی که با ریز نمونه 8/0-6/0 میلی‎متر میزان عاری‎سازی 91% گردید. تیمار شاهد (بدون تیمار گرمادرمانی) 21% عاری‎سازی نشان داد. همچنین گرمادرمانی به تنهایی، موجب 73% عاری‎سازی برای توده همدان و 61% برای توده آذرشهر گردید این در حالی بود که گیاهان شاهد بیش از 80% آلودگی نشان دادند. در تمامی تیمارها تنظیم‎کننده رشد نفتالین استیک اسید با غلظت 1/0 میلی‎گرم در لیتر اختلاف معنی‎داری را در سطح 1% روی پرآوری، طول گیاهک و تعداد برگ در هر ریز نمونه نشان داد. بنزیل آدنین با تیمار 5/0 و 1/0 میلی‎گرم در لیتر بیشترین اثر را روی پرآوری و تعداد برگ در هر گیاهک داشته است و در ارتباط با طول گیاهک بیشترین اثر مربوط به تیمار 5/0 میلی‎گرم در لیتر است. همچنین اثر متقابل رقم و اندازه مریستم تنها برای طول گیاهک در سطح 1% معنی‎دار گردید. تیمار S2C1 بیشترین طول گیاهک را داشت.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Elimination of Potyviruses from Two Commercial Iranian Garlic (Allium sativum L.) Populations through Thermotherapy and by Meristem Tip Culture

نویسندگان [English]

  • Bahman Zahedi 1
  • Gholamhosein Mosahebi 2
  • Zabiholah Zamani 3
  • Abdolkarim Kashi 4
چکیده [English]

Elimination of Potyviruses from two commercial Iranian garlic populations, Hamedan and Azar-shahr, through thermotherapy and by meristem tip culture were investigated. The infected bulbs of either one of the populations were initially treated at 30o C for one week and then at 36oC for 5 weeks. The meristems of cloves at two sizes of 0.4-0.6 mm and 0.6-0.8 mm were then cultured on MS medium supplemented with NAA and BA. Following the growth of explants, ELISA test was performed to detect infection to potyviruses. The elimination rate of potyviruses in explants that were produced from small size meristem cultures was higher than in those produced from the bigger ones, obtained as 100% and 91% for meristem cultures of 0.4-0.6 mm, and 0.6-0.8 mm in size, respectively. In samples with mere thermotherapy and without any meristem tip culture, elimination rates were 73% and 61% for Hamedan and Azar-shahr populations respectively. Control plants (non-treated) showed than 80% infection rate. Growth regulator, NAA at a concentration of 0.1 mg/l, exerted a significant positive effect on proliferation, growth of plantlets and on the number of leaves. BA at concentrations of 0.1 and 0.5 mg/l significantly and positively affected proliferation and the number of leaves. Interaction of cultivars and meristem size had significant positive effects on only plantlet length. Treatment S2C1 bore the highest plantlet length.

کلیدواژه‌ها [English]

  • ELISA
  • Garlic
  • meristem culture
  • Potyviruses
  • thermotherapy