c3518cb17d976b8

بررسی اثر نانوذرات اکسیدروی، اکسیدمس و دی‌اکسیدسیلیکون بر کنترل پوسیدگی ناشی از قارچ‌های Aspergillus niger Tiegh.، Botrytis cinerea Pers. و Penicillium expansum Link. روی انگور در شرایط دمای اتاق

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه علوم باغبانی و مهندسی فضای سبز، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

2 گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

10.22059/ijpps.2024.375464.1007059

چکیده

این پژوهش به‌منظور بررسی تأثیر نانوذرات اکسیدروی، اکسیدمس و دی‌اکسیدسیلیکون بر کنترل سه بیمارگر قارچی Aspergillus niger Tiegh.، Botrytis cinerea Pers. و Penicillium expansum Link. روی انگور رقم شاهروردی در شرایط دمای اتاق در قالب طرح کاملاً تصادفی اجرا گردید. محلول‌پاشی خوشه‌های انگور با نانو اکسیدروی و نانو دی‌اکسیدسیلیکون منجر به بیشترین میزان مهار پوسیدگی انگورهای تلقیح شده با قارچ‌های A. niger Tiegh. و B. cinerea Pers. شد که تفاوت معنی‌داری نسبت به شاهد به‌دست آمد. کمترین میزان پوسیدگی نیز از محلول‌پاشی خوشه‌های انگور با نانو اکسیدروی و نانو اکسیدمس بر انگورهای تلقیح شده با P. expansum Link. به‌دست آمد، بیشترین میزان پوسیدگی در انگورهای شاهد مشاهده شد. نانو اکسیدروی همچنین باعث افزایش مواد جامد محلول کل در میوه‌های انگور تلقیح شده با A. niger Tiegh. شد. حبه و ساقه انگورهای تلقیح شده با قارچ‌های مورد آزمایش پس از تیمار با نانوذرات اکسیدروی ظاهر بهتری نسبت به میوه‌های تیمار شده با سایر نانوذرات اکسید فلزی و شاهد داشتند. علاوه‌براین، میوه‌های تلقیح شده با A. niger Tiegh. و محلول‌پاشی شده با نانو اکسیدروی و نانو دی‌اکسیدسیلیکون، محتوای فنل بیشتری نسبت به سایرین داشتند. محتوای آنتوسیانین میوه‌های انگور تلقیح شده با B. cinerea Pers. و تیمار شده با نانو اکسیدروی به‌طور معنی‌داری بیشتر از میوه‌های محلول‌پاشی شده با سایر نانوذرات اکسید فلزی و شاهد بود. همچنین، در میوه‌های انگور آلوده شده با A. niger Tiegh. و P. expansum Link.، بیشترین فعالیت آنتی‌اکسیدانی به‌ترتیب از طریق محلول‌پاشی با نانواکسیدروی و محلول‌پاشی با نانو اکسیدروی و نانو اکسیدمس به‌دست آمد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Evaluation of the effects of zinc oxide, copper oxide and silicon dioxide nanoparticles on the control of grape rot caused by Aspergillus niger Tiegh., Botrytis cinerea Pers. and Penicillium expansum Link. at room temperature

نویسندگان [English]

  • Fahimeh Feyzi Laeen 1
  • Bahram Abedy 1
  • Gholam Hossein Davarynejad 1
  • Parissa Taheri 2
1 Department of Horticultural Science and Landscape Architecture, Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran
2 Department of Plant Protection, Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran
چکیده [English]

This study is a completely randomized research aimed to investigate the effects of zinc oxide, copper oxide and silicon dioxide nanoparticles on the control of grape rot (Vitis vinifera cv. Shahroodi) caused by Aspergillus niger, Botrytis cinerea and Penicillium expansum fungi at room temperature. The results of this research showed that the rotting of grapes which were infected by Aspergillus niger and Botrytis cinerea was greatly inhibited by spraying grape bunches with nano-zinc oxide and nano-silicon dioxide. The lowest rate of rotting in grapes infected with Penicillium expansum was also obtained by spraying grape bunches with nano-zinc oxide and nano-copper oxide. Nano-zinc oxide also increased total soluble solids in grape fruits inoculated with Aspergillus niger, although it had no significant effect on grapes inoculated with other fungi. Also, the results showed that the berry and stem of the grapes which were infected with fungi and treated with nano-zinc oxide had a better appearance compared to the fruits treated with other nanoparticles and the control. Furthermore, Fruits infected with Aspergillus niger and sprayed with nano-zinc oxide and nano-silicon dioxide had higher phenol contents compared to the samples treated with other nanoparticles and control . Anthocyanin content in grapes infected with Botrytis cinerea and treated with zinc oxide nanoparticles was significantly higher than controls and samples treated with other nanoparticles. In grape fruits infected with Aspergillus niger and Penicillium expansum, antioxidant activity was increased by spraying with nano-zinc oxide and nano-zinc oxide and nano-copper oxide.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Antifungal activity
  • Antioxidant activity
  • Inhibitory effect
  • Phenol
  • Post-harvest

مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده
انتشار آنلاین از تاریخ 10 تیر 1403
  • تاریخ دریافت: 04 اردیبهشت 1403
  • تاریخ بازنگری: 19 خرداد 1403
  • تاریخ پذیرش: 10 تیر 1403