نرگس معماری زاده؛ محمد قدمیاری؛ رضا حسن ساجدی؛ جلال جلالی سندی
دوره 42، شماره 1 ، خرداد 1390، ، صفحه 75-83
چکیده
کنه دولکهای Tetranychus urticae Koch از آفات مهم درختان میوه، گیاهان زراعی و زینتی در سراسر جهان میباشد. پتانسیل بالای تولیدمثل و کوتاهی دوره زندگی همراه با کاربرد مکرر کنهکشها به منظور پایین نگه داشتن جمعیت زیر آستانه اقتصادی، توانایی این کنه را در گسترش مقاومت به کنهکشها تسهیل نموده است. در این تحقیق مکانیسمهای مقاومت کنه دولکهای ...
بیشتر
کنه دولکهای Tetranychus urticae Koch از آفات مهم درختان میوه، گیاهان زراعی و زینتی در سراسر جهان میباشد. پتانسیل بالای تولیدمثل و کوتاهی دوره زندگی همراه با کاربرد مکرر کنهکشها به منظور پایین نگه داشتن جمعیت زیر آستانه اقتصادی، توانایی این کنه را در گسترش مقاومت به کنهکشها تسهیل نموده است. در این تحقیق مکانیسمهای مقاومت کنه دولکهای به آبامکتین مورد بررسی قرار گرفت. آزمونهای زیست سنجی به روش غوطه وری برگ در مجلول سمی و با استفاده از ماده فرموله شده آبامکتین (EC 25%) انجام شد. به علت ایجاد گیاهسوزی توسط آبامکتین در دوزهای بالا (>3100 پیپیام)، امکان تخمین دقیق میزان LC50 آن روی جمعیت مقاوم وجود نداشت و نسبت مقاومت به آبامکتین بیش از 3000 برابر بود. سنجش آنزیمی نشان داد که با استفاده از سوبستراهای آلفا نفتیل استات و آلفا نفتیل پروپیونات فعالیتهای استرازی در جمعیت مقاوم به ترتیب 14/2 و 33/1 برابر بیشتر از جمعیت حساس است. برآورد پارامترهای سینتیکی و میزان فعالیت آنزیم گلوتاتیون اس- ترنسفراز نیز تفاوت مشخص بین دو جمعیت را نشان داد، به طوری که میزان فعالیت این آنزیم در جمعیت مقاوم 71/1 برابر بیشتر از جمعیت حساس میباشد و مقادیر Km و Vmax جمعیت مقاوم با استفاده از سوبسترای CDNB به ترتیب 43/1 و 15/1 برابر کمتر و بیشتر از این میزان در جمعیت حساس بود. به علاوه، نتایج نشان داد که میزان سیتوکروم P450 در جمعیت مقاوم 37/1 برابر بیشتر از این میزان در جمعیت حساس میباشد. با توجه به بالا بودن نسبت مقاومت، نتایج این تحقیق نشان میدهد که به احتمال زیاد غیرحساس شدن مکان هدف نیز یکی از مکانیسمهای عمده مقاومت باشد.
نرگس معماری زاده؛ محمد قدمیاری؛ رضا حسن ساجدی؛ جلال جلالی سندی
دوره 41، شماره 1 ، شهریور 1389
چکیده
در این تحقیق سمیت تدخینی اسانس روغنی رزماری روی جمعیتهای مقاوم و حساس به آبامکتین کنه دو لکهای Tetranychus urticae Koch در شرایط آزمایشگاهی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که سمیت تدخینی اسانس رزماری روی جمعیت حساس 06/3 برابر جمعیت مقاوم است. بنابراین مقاومت تقاطعی کمی بین آبامکتین و بخار اسانس رزماری در جمعیت مقاوم وجود دارد. همچنین در ...
بیشتر
در این تحقیق سمیت تدخینی اسانس روغنی رزماری روی جمعیتهای مقاوم و حساس به آبامکتین کنه دو لکهای Tetranychus urticae Koch در شرایط آزمایشگاهی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که سمیت تدخینی اسانس رزماری روی جمعیت حساس 06/3 برابر جمعیت مقاوم است. بنابراین مقاومت تقاطعی کمی بین آبامکتین و بخار اسانس رزماری در جمعیت مقاوم وجود دارد. همچنین در این تحقیق اثرات LC50 اسانس رزماری روی آنزیم-های سمزدا در دوره های تیمار 24 و 48 ساعت روی هر دو جمعیت مورد بررسی قرار گرفت. اندازهگیری فعالیت استراز نشان داد که فعالیت آنزیم جمعیت مقاوم در دوره تیمار 24 ساعت کاهش نیافت اما در دوره تیمار 48 ساعت در مقایسه با دوره تیمار 24 ساعت و گروه کنترل به طور معنیداری کاهش یافت. در مورد جمعیت حساس، میزان فعالیت این آنزیم در تیمار 24 ساعت نسبت به شاهد کاهش معنیدار و این میزان در تیمار 48 ساعت در مقایسه با تیمار 24 ساعت به طور معنیداری افزایش نشان داد. نتایج تجزیه واریانس دادههای مربوط به فعالیت آنزیمهای گلوتاتیون اس- ترنسفراز نشان داد که فعالیت این آنزیمها تحت تأثیر تیمار 24 و 48 ساعتی اسانس رزماری قرار نمیگیرد. در مورد میزان مونواکسیژنازهای جمعیتهای حساس، بین تیمارها و شاهد اختلاف معنیداری مشاهده نشد، در حالیکه میزان این آنزیم در جمعیت مقاوم، با گذشت زمان به طور معنیداری کاهش یافته است.
سیده بهاره احمدی تولمی؛ جلال جلالی سندی؛ محمد قدمیاری؛ سید اکبر خداپرست؛ نادر حسن زاده؛ فریدون پاداشت دهکایی
دوره 40، شماره 1 ، شهریور 1388
چکیده
در این بررسی اثرات ضد قارچی عصاره شش گیاه بومی و خودرو شامل آقطی، زیتون تلخ، سرخس، گندواش، هفت بند و مرزه روی Magnaporthe grisea، عامل بیماری بلاست برنج در شرایط آزمایشگاهی انجام شد. تأثیر عصارههای الکلی (اتانلی و متانولی) برگهای تازه جمعآوری شده در جلوگیری از رشد شعاعی میسلیوم قارچ در ...
بیشتر
در این بررسی اثرات ضد قارچی عصاره شش گیاه بومی و خودرو شامل آقطی، زیتون تلخ، سرخس، گندواش، هفت بند و مرزه روی Magnaporthe grisea، عامل بیماری بلاست برنج در شرایط آزمایشگاهی انجام شد. تأثیر عصارههای الکلی (اتانلی و متانولی) برگهای تازه جمعآوری شده در جلوگیری از رشد شعاعی میسلیوم قارچ در محیط غذایی PDA در داخل تشتک پتری مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که عصارههای بکار رفته میتواند اثر بازدارندگی روی رشد قارچ داشته باشند به طوری که در بین عصارههای اتانولی آزمایششده گندواش کمترین ED50 (Effective dose) را داشت و موثرترین عصاره بود. عصارههای اتانولی از موثرترین تا کماثرترین آنها بر اساس میزان ED50 به ترتیب گندواش، آقطی، سرخس، هفتبند، زیتون تلخ و مرزه اندازهگیری شد. همچنین مشاهده شد که در بین عصارههای متانولی آزمایش شده آقطی و گندواش کمترین ED50 را داشته و بیشترین تاثیر را روی قارچ نشان دادند. ED50 عصارههای متانولی سرخس، هفتبند، مرزه و زیتون تلخ با ED50 آقطی اختلاف معنیداری داشتند. عصارههای متانولی از موثرترین تا کماثرترین آنها به ترتیب گندواش، آقطی، هفتبند، مرزه، زیتون تلخ و سرخس اندازهگیری شد. نتایج نشان داد، که ED50 عصارههای متانولی و اتانولی اختلاف معنیداری در سطح 5% نداشتند. فقط در مورد سرخس، تاثیر بازدارندگی عصاره اتانولی بیشتر از عصاره متانولی آن بود، به طوری که ED50 عصاره متانولی 65/2 برابر ED50 عصاره اتانولی آن
میباشد.