آفاق فرجی؛ رقیه همتی؛ علیرضا معرفت
چکیده
پوسیدگی ریشه و طوقۀ لوبیا ناشی از Rhizoctonia solani, Fusarium solaniوFusarium oxysporum از بیماریهای مهم لوبیا در استان زنجان است. کاربرد عوامل بیوکنترل بومی در تلفیق با روشهای شیمیایی از روشهای مدیریت مؤثر برای کاهش خسارات این بیماری است. به دلیل تأثیر همزمان چندین قارچ در ایجاد این بیماری و امکان تأثر سینرژیستی عوامل بیماریزا، تأثیربخشی روشهای ...
بیشتر
پوسیدگی ریشه و طوقۀ لوبیا ناشی از Rhizoctonia solani, Fusarium solaniوFusarium oxysporum از بیماریهای مهم لوبیا در استان زنجان است. کاربرد عوامل بیوکنترل بومی در تلفیق با روشهای شیمیایی از روشهای مدیریت مؤثر برای کاهش خسارات این بیماری است. به دلیل تأثیر همزمان چندین قارچ در ایجاد این بیماری و امکان تأثر سینرژیستی عوامل بیماریزا، تأثیربخشی روشهای مدیریتی بر آلودگیهای همزمان گیاه، حائز اهمیت و قابل بررسی است. در اوایل مردادماه 1390، جداسازی باکتریهای آنتاگونیست از ریزوسفر گیاهان لوبیای منطقه انجام گرفت. دو جدایه از هر یک از سه گونۀ قارچی بیماریزا تهیه شد. دو جدایۀ رایزوباکتریایی با توانایی بالا در تولید آنتیبیوتیک، مواد فرار، سیانید هیدروژن و آنزیم پروتئاز علیه هر سه بیمارگر به عنوان بهترین جدایهها برای آزمایشهای گلخانهای انتخاب شدند. نتایج گلخانهای نشان داد که تیمار بذر با باکتریهای آنتاگونیست اثر معناداری در کاهش شدت بیماری و افزایش شاخصهای رشدی لوبیا در تیمارهای جداگانه و همزمان قارچهای بیمارگر داشت. رابطۀ سینرژیستی بین هر سه بیمارگر اثبات شد. در این میان، اثر سینرژیستی بین F. oxysporumوR. solani آشکارتر بود. اثر سینرژیستی در علائم برگی آشکارتر از علائم ریشه بود.
هانا کمانگر؛ رقیه همتی؛ علیرضا یزدی نژاد؛ مرتضی موحدی فاضل
چکیده
پوسیدگی ریشه از بیماریهای پراهمیت لوبیا در استان زنجان دارد و دو بیمارگر قارچی Rhizoctonia solani و Fusarium solani عوامل اصلی ایجادکنندة این بیماری در منطقهاند. در این تحقیق بازدارندگی عصارة ان-هگزانی، دی اتیل اتری، کلروفرمی و اتانولی پنج گونة گیاهی شامل اسپند (Peganum harmala)، آویشن کوهی (Thymus kotschyanus)، بومادران (Achillea wilhelmsii)، پونه(Mentha pulegium) و سیر(Allium ...
بیشتر
پوسیدگی ریشه از بیماریهای پراهمیت لوبیا در استان زنجان دارد و دو بیمارگر قارچی Rhizoctonia solani و Fusarium solani عوامل اصلی ایجادکنندة این بیماری در منطقهاند. در این تحقیق بازدارندگی عصارة ان-هگزانی، دی اتیل اتری، کلروفرمی و اتانولی پنج گونة گیاهی شامل اسپند (Peganum harmala)، آویشن کوهی (Thymus kotschyanus)، بومادران (Achillea wilhelmsii)، پونه(Mentha pulegium) و سیر(Allium sativum) در رشد رویشی F. solani و R. solani با استفاده از روش اختلاط عصاره با محیط کشت در چهار غلظت 100، 250، 500 و 1000 پیپیام با سه تکرار مطالعه شده است. پس از بررسیهای آزمایشگاهی، مؤثرترین عصارهها در شرایط گلخانهای علیه بیماری پوسیدگی ریشة لوبیا ارزیابی شد. براساس نتایج آزمایشگاهی بهدست آمده، فاز هگزانی عصارة آویشن و پونه (هر دو در غلظت 1000 پیپیام)، بیشترین اثر بازدارندگی را علیه هر دو بیمارگر داشت. همچنین، موجب گرانوله شدن سیتوپلاسم هیفهای هر دو گونة قارچی و نشت مواد درونسلولی آنها شد. در آزمونهای گلخانهای، عصارة هگزانی آویشن و پونه نهتنها موجب کاهش معنادار درصد پوسیدگی ریشه شد، بلکه بر شاخصهای رشدی گیاه لوبیا نیز آثار افزایشی معناداری در سطح 5 درصد داشت.