الهه طاهری؛ سعید طریقی؛ پریسا طاهری
چکیده
پدیدۀ حد نصاب احساس یکی از پدیدههای کنترلکنندۀ تولید فاکتورهای مؤثر در بیماریزایی برخی از باکتریها است، اما ارتباط توانایی ایجاد هستۀ یخ در باکتری P. syringaeکه یکی از فاکتورهای مؤثر در تشدید بیماری است، با این پدیده مشخص نشده است. به منظور بررسی آن، در بهار 1392، 248 نمونه (شامل برگ و شکوفه) از سرشاخۀ درختان میوۀ هستهدار استان خراسان ...
بیشتر
پدیدۀ حد نصاب احساس یکی از پدیدههای کنترلکنندۀ تولید فاکتورهای مؤثر در بیماریزایی برخی از باکتریها است، اما ارتباط توانایی ایجاد هستۀ یخ در باکتری P. syringaeکه یکی از فاکتورهای مؤثر در تشدید بیماری است، با این پدیده مشخص نشده است. به منظور بررسی آن، در بهار 1392، 248 نمونه (شامل برگ و شکوفه) از سرشاخۀ درختان میوۀ هستهدار استان خراسان رضوی، جمعآوری شد. باکتریهای مولد هستۀ یخ، شناسایی شدند و از میان آنها جدایههای متعلق به گونۀ P. syringae با استفاده از آزمونهای لوپات (LOPAT) تشخیص داده شدند. از میان فاکتورهای مؤثر بر بیماریزایی سه فاکتور تحرک، حساسیت به پراکسید هیدروژن و تولید پایووردین بررسی شدند. میزان تحرک در جدایههایی که قدرت هستۀ یخ زیادی داشتند، بهطور معناداری بیشتر از جدایههایی بود که به عنوان هستۀ یخ ضعیف، شناسایی شدند. اختلاف معناداری در رابطه با حساسیت به پراکسید هیدروژن و تولید پایووردین در میان جدایههای قوی و ضعیف هستۀ یخ، مشاهده نشد. هموسرین لاکتون موجود در شش جدایۀ انتخابشده از P. syringae های مربوط به گروههای مختلف هستۀ یخ، جداسازی و با استفاده از بیوسنسور Chromobacter violaceum CV026، روی صفحۀ کروماتوگرافی (Thin-layer Chromatography) ردیابی شدند. نتایج ما ارتباط مستقیمی بین قدرت هستۀ یخ و میزان تولید هموسرین لاکتونها را در باکتری P. syringae نشان داد و ثابت کرد جدایههایی که تحرک بیشتری دارند، قدرت هستۀ یخ بیشتری نیز دارند.