محمد حسین رزاقی؛ سیامک کلانتری؛ محمد علی آقاجانی؛ علی رضا قدسولی
چکیده
بهمنظور بررسی تأثیر مراحل مختلف فرآیند درجهبندی (سورتینگ) میوهها بر گسترش بیماریهای پس از برداشت پرتقال، تحقیقی در قالب دو آزمایش مستقل صورت پذیرفت. در آزمایش نخست، نمونهگیری از میوهها در هنگام ورود به کارگاه (شاهد) و پس از پایان هر یک از مراحل شامل شستشو با غوطهوری در آب، شستشو با آبفشان آب گرم حاوی قارچکش، واکسزنی، ...
بیشتر
بهمنظور بررسی تأثیر مراحل مختلف فرآیند درجهبندی (سورتینگ) میوهها بر گسترش بیماریهای پس از برداشت پرتقال، تحقیقی در قالب دو آزمایش مستقل صورت پذیرفت. در آزمایش نخست، نمونهگیری از میوهها در هنگام ورود به کارگاه (شاهد) و پس از پایان هر یک از مراحل شامل شستشو با غوطهوری در آب، شستشو با آبفشان آب گرم حاوی قارچکش، واکسزنی، درجهبندی، همچنین با حذف مرحلة شستشو با آبفشان آب گرم حاوی قارچکش از دو مرحلة پایانی فرآیند (واکسزنی، درجهبندی) انجام گرفت. میزان پوسیدگی میوهها در سه مرحله (7، 14 و 21 روز نگهداری در اتاقک رشد با شرایط مناسب برای رشد عاملهای پوسیدگی) ارزیابی شد. در آزمایش دوم میوههای شاهد و محصول نهایی فرآیند درجهبندی (پرتقال واکسخورده در دو حالت استفاده و بدون استفاده از آبگرم حاوی قارچکش) به مدت 45 روز در سردخانه قرار گرفتند. نتایج نشان داد که بیماریهای کپک سبز، کپک آبی و پوسیدگی ترش بیماریهای شایع پرتقال است. اختلاف معنیدار آماری بین تیمار درجهبندی در دو حالت استفاده و بدون استفاده از آبگرم حاوی قارچکش مشاهده نشد (05/0≥P). تیمار شاهد با 5/9، 3/33 و 3/33 درصد رخداد کل بیماریها، به ترتیب طی مراحل ارزیابی 7، 14 و 21 روز، کمترین میزان را در بین تیمارها داشت. در آزمایش دوم نیز میزان رخداد بیماری بهطور معنیداری (05/0≥P) در میوههای شاهد کمتر از دو تیمار دیگر بود. بهطورکلی فرآیند درجهبندی، در وضعیت کنونی، موجب افزایش بیماریهای پس از برداشت شده و آب گرم حاوی قارچکش و واکس نتوانستهاند که میزان پوسیدگی ایجادشده در نتیجة فرآیند درجهبندی را کاهش دهند.