طیبه علی زمانی؛ جهانشیر شاکرمی؛ مژگان مردانی طلایی؛ آرش زیبایی
چکیده
کیفیت گیاهان میزبان به عنوان سطح اول تغذیه و یک عامل کلیدی موثر، توانایی زیستی آفات گیاهخوار را تحت تاثیر قرار میدهد. شته سبز هلو، Myzus persicae (Sulzer)، یکی از آفات مهم محصولات کشاورزی با دامنه میزبانی وسیع و توانایی بالا در انتقال بیمارگرهای مهم ویروسی است. این پژوهش به منظور بررسی اثر محلولپاشی کودهای ریزمغذی آلفا آهن، سولفات ...
بیشتر
کیفیت گیاهان میزبان به عنوان سطح اول تغذیه و یک عامل کلیدی موثر، توانایی زیستی آفات گیاهخوار را تحت تاثیر قرار میدهد. شته سبز هلو، Myzus persicae (Sulzer)، یکی از آفات مهم محصولات کشاورزی با دامنه میزبانی وسیع و توانایی بالا در انتقال بیمارگرهای مهم ویروسی است. این پژوهش به منظور بررسی اثر محلولپاشی کودهای ریزمغذی آلفا آهن، سولفات روی، سولفات مس و سولفات منگنز بر چند ویژگی فیزیولوژیک و فیتوشیمیایی Capsicum annuum L.، و نیز تاثیر آن بر چند پارامتر زیستی شته سبز هلو در شرایط گلخانه انجام شد. ثبت طول مراحل مختلف نشو و نمایی شته به صورت روزانه و برآورد پارامترهای زیستی آن با استفاده از روش جدول زندگی دوجنسی انجام شد. نتایج نشان داد که میزان کلروفیل a، کلروفیل b، کلروفیل کل و کاروتنوئید در گیاهان تیمار شده با کودهای ریزمغذی افزایش یافت. همچنین، محلولپاشی کودهای ریزمغذی میزان فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدان گیاه را طی برهمکنش تغذیهای بین گیاهان تیمار شده و شته در مقایسه با شاهد و گیاهان تیمار شده قبل از آلودگی به شته به طور معنیداری افزایش داد. از سوی دیگر، گیاهان تیمار شده با ریزمغذیهای مختلف، پارامترهای زیستی شته را تحت تاثیر قرار دادند و کمترین طول دورههای زیستی و پوره-زایی، زادآوری و طول عمر حشرات کامل در گیاهان تیمار شده با ریزمغذی منگنز مشاهده شد. طبق نتایج این بررسی، محلولپاشی فلفل دلمهای با ریزمغذیها میتواند سبب القای مقاومت آنتیبیوز در آن و احتمالاً سایر گیاهان میزبان شته سبز هلو شود و در قالب برنامههای مدیریت تلفیقی این آفت مورد استفاده قرار گیرد.