c3518cb17d976b8

بررسی پدیده تنوع فازی در سودوموناس‌های فلورسنت و نقش آن در کنترل قارچ بیمارگر Gaeumannomyces graminis var. tritici عامل بیماری پاخوره گندم

نویسندگان

1 دانش‌آموخته کارشناسی ارشد، دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد

2 دانشیار دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد

3 استاد دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد

4 استادیار دانشکده کشاورزی دانشگاه ولیعصر(عج) رفسنجان، رفسنجان

چکیده

یکی از ویژگی‌های مهم سودوموناس‌های فلورسنت، که با توانایی بیوکنترل آنها در ارتباط است، قدرت و توانایی آنها در ایجاد تنوع فازی طی کلونیزاسیون ریزوسفر می‌باشد. برای بررسی این پدیده ابتدا 24 جدایه باکتریایی سودوموناس فلورسنت که در مقابل قارچ Ggt هاله بازدارندگی بین 67/14-3 میلی‌متر ایجاد کردند برای انجام آزمایش گلخانه‌ای انتخاب شدند. در آزمون گلخانه‌ای 12 جدایه باکتریایی که توانستند باعث کاهش بیماری پاخوره گندم به میزان 5/77%-5/47% شوند برای بررسی پدیده تنوع فازی در شرایط آزمایشگاه انتخاب شدند. این 12 جدایه باکتریایی بر روی محیط‌های SA و KB کشت داده شدند و در هفت جدایه باکتریایی Um141، Um11، Um138، Um70، Um115، UmCHN5 و Pseudomonas fluorescens F113 کلونی‌هایی با مورفولوژی متفاوت مشاهده گردید. نتایج بررسی پدیده تنوع فازی در این جدایه‌های باکتریایی طی کلونیزاسیون ریزوسفر هم در شرایط سترون و هم در حضور قارچ بیمارگر Ggt نشان داد که تنوع فازی در این هفت جدایه باکتریایی طی کلونیزاسیون ریزوسفر رخ داده و باکتری‌ها توانستند خود را با شرایط متفاوت رشدی ریشه سازگار نموده و به انتهای ریشه برسانند. مقایسه جمعیت باکتریایی در قسمت‌های مختلف ریشه در این آزمایش حاکی از آن بود که بیشترین جمعیت در قسمت انتهایی ریشه وجود داشت. نتایج بررسی پدیده تنوع فازی در حضور قارچ بیمارگر Ggt نیز گویای این مطلب بود که این پدیده توانایی کاهش بیماری پاخوره گندم را دارا می‌باشد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Investigation on Phase Variation Phenomenon in Fluorescent Pseudomonads and their Effect on Control of Gaeumannomyces graminis var. tritici Causal Agent of Take-all Disease

نویسندگان [English]

  • Faezeh Bagheri 1
  • Hamid Rohani 2
  • Mahrokh Felahati Rastegar 3
  • Rouh-allah Saberi Riseh 4
چکیده [English]

One of the most importanat traits of fluorescent pseudomonads, a phenomenon also related to their biocontrol, is the ability to develop phase variation during their rhizosphere colonization. For an investigation of this phenomenon, at first 24 bacterial strains of Pseudomonas fluorescens that were able to cause an inhibiting zone within the range of 3-14.67 mm. against Gaeumannomyces graminis var. tritici (Ggt) were initially selected for greenhouse experiment. Following the greenhouse experiment, 12 bacterial strains, able to control the take-all disease within a range of %47.5-%77.5 were chosen for studying the phase variation phenomenon in laboratory conditions. The 12 bacterial strains were cultured on King B and SA media on seven of which, viz, Um141, Um11, Um138, Um70, Um115, UmCHN5 and Pseudomonas fluorescens F113 colonies of various morphologies were observed. Results of phase variation phenomenon during rhizosphere colonization in these bacterial strains (both in sterilized conditions and in the presence of Ggt), showed that phase variation had occurred in these strains during the process of rhizosphere colonization and these strains had been able to adopt themselves to root in various growing conditions and as well to penetrate to the end of the root. A comparison of bacterial population in different parts of the root indicated that the most population prevailed at the bottom of the root area. The results of the phase variation phenomenon in the presence of Ggt proved the fact that this phenomenon can lead to a reduction of the rate of take-all disease.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Colonization
  • fluorescent pseudomonads
  • Gaeumannomyces graminis var. tritici
  • Phase variation
  • Wheat