c3518cb17d976b8

مطالعه تخصص‌یافتگی و دامنه میزبانی Wilsonomyces carpophilus، عامل لکه غربالی درختان میوه هسته‌دار و ارزیابی مقاومت نسبی برخی از ارقام هلو نسبت به آن

نویسندگان

1 دانشجوی سابق کارشناسی ارشد، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج

2 استادیار دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه

3 دانشیار، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج

4 کارشناس پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج

چکیده

به منظور تعیین تخصص‌یافتگی و دامنه میزبانی جدایه‌های قارچ Wilsonomyces carpophilus، عامل لکه غربالی، تعدادی از نهال‌های بذری درختان میوه هسته‌دار شامل زردآلو، بادام، آلوچه، آلو، هلو، گیلاس و آلبالو، درختان میوه دانه‌دار (سیب، گلابی، زالزالک و ولیک) و گیاهان زینتی (رز، گل محمدی و نسترن) در شرایط گلخانه تحت آزمون‌های بیماری‌زایی قرار گرفتند. پنج جدایه از پنج میزبان مختلف (زردآلو، بادام، آلوچه، هلو و گیلاس) جهت بررسی تخصص‌یافتگی و دامنه میزبانی استفاده شد. آزمون بیماری‌زایی روی گیاهان مذکور در مرحله 10 برگی و با استفاده از سوسپانسیون اسپور با غلظت 105 کنیدی در هر میلی‌لیتر آب مقطر سترون و تحت شرایط دمایی C?2±20 و رطوبت نسبی بیش از 75 درصد انجام شد. نتایج نشان داد که تمامی نهال‌های بذری درختان میوه هسته‌دار در مقابل هر پنج جدایه حساس بودند و بین جدایه‌ها تخصص‌یافتگی میزبانی دیده نشد. به علاوه، روی برخی از برگ‌ها و سرشاخه‌های جوان گلابی و برگ‌های سیب و زالزالک بعد از چهار روز نشانه های بیماری به صورت لکه‌های قهوه‌ای کمرنگ تا تیره مشاهده گردید، اما لکه‌ها گسترش نیافته و ریزش نکردند و تا بعد از 20 روز هیچ اسپورودوکیومی روی این لکه‌ها تشکیل نشد. همچنین، نشانه‌ای روی ولیک و گیاهان زینتی مشاهده نگردید. به نظر می‌رسد که قارچ عامل بیماری محدود به درختان میوه هسته‌دار باشد. ظهور نشانه‌های بیماری روی میوه‌های بادام، آلوچه، آلو، هلو، شلیل و سرشاخه‌های زردآلو در شرایط طبیعی و نیز آلودگی سرشاخه‌های آلو، آلوچه و زردآلو در شرایط گلخانه و جداسازی عامل بیماری از این اندام‌ها برای اولین بار از ایران گزارش می‌گردد. مقاومت نسبی نه رقم هلو نسبت به سه جدایه قارچ W. carpophilus در طرح کاملاً تصادفی در قالب فاکتوریل در سه تکرار و در شرایط گلخانه با دمای C?2 20 و رطوبت نسبی بیش از 75 درصد انجام شد. نتایج نشان داد که تفاوت معنی‌داری بین مقاومت نسبی ارقام هلو و بیماری‌زایی جدایه‌ها وجود دارد. رقم دیکسی‌رد حساس‌ترین و ارقام ردتاپ، اسپرینگ کرست و آلبرتای پیش‌رس مقاوم‌ترین ارقام بودند. ارقام انجیری، جی اچ هیل، آلبرتای دیررس و سان کرست متحمل‌ترین ارقام شناخته شدند.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

A Study on Specificity and Host Range of Wilsonomyces carpophilus, the Causal Agent of Shot Hole Disease of Stone Fruit Trees and Evaluation of Relative Resistance of some Peach Cultivars

نویسندگان [English]

  • Abd-allah Ahmadpour 1
  • Youbert Ghosta 2
  • Mohammad Javan-Nikkhah 3
  • Mohammadreza Fattahi 3
  • Keyvan Ghazanfari 4
1
2
3
4
چکیده [English]

To determine the specificity and host range of Wilsonomyces carpophilus isolates, some stone fruit seedlings (Prunus armeniaca, Prunus dulcis, Prunus reuteri, P. vulgaris, P. domestica, P. persica, P. avium and P. cerasus), pome fruits (Malus communis, Pyrus communis, Crataegus azarollus and Crataegus monogyna) as well as ornamental plants (Rosa persica, Rosa sp. and R. damascena) were selected for pathogenicity tests under greenhouse conditions. Five isolates from five different hosts (apricot, almond, plum, peach and sweet cherry) were taken for pathogenicity tests on ten leaf-seedlings under 20±2?C and relative humidity of more than 75%, using atomized 105 conidial suspensions. The results showed that all isolates caused disease on Prunus seedlings. No specificity was observed between isolates and hosts. Pale brown to black lesions were observed on some of the pear leaves and twigs, and as well on apple and hawthorn leaves after 4 days past of inoculation. Lesions did not expand or abscise and there was no sporodochium observed on leaves even after 20 days past, so that, pear, apple and hawthorn were not determined as important hosts of the fungus. In addition, symptoms were not observed on the ornamental plants and on whitethorn, raising the expectation that the fungus is limited to stone fruits. Appearance of disease symptoms on almond, plum, peach and nectarine, and on apricot twigs in orchards, infection of plum and apricot twigs in greenhouse and isolation of fungus from these are the first reports from Iran. To evaluate the relative resistance of nine peach cultivars to tree fungus isolates, as based on the number of lesions per 10 cm2 of leaf surfaces, tests were carried out under greenhouse conditions (20±2?C and relative humidity of more than 75%). The results indicated that there were significant differences among relative resistance of cultivars and among isolates' pathogenicity. Redtop, Springcrest and Early Elberta cultivars were resistant, whereas, Dixired cultivar was recorded as highly susceptible.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Isolate
  • Peach cultivars
  • Prunus species
  • Resistance
  • Susceptibility