c3518cb17d976b8

نویسندگان

1 دانشجوی سابق کارشناسی ارشد، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان

2 دانشیار دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان

چکیده

یونجه (Medicago sativa) از گیاهان مهم علوفه‌ای و استان همدان منطقه‌ای مناسب برای رشد آن است. پژمردگی باکتریایی یونجه که توسط Clavibacter michiganensis subsp. insidiosus ایجاد می‌شود، یکی از بیماریهایی است که سبب کاهش محصول در این استان می‌شود. این بیماری تاکنون به صورت جامع در استان همدان مورد بررسی قرار نگرفته است. در این بررسی از مناطق مختلف یونجه‌‌کاری استان همدان نمونه‌برداری و باکتری عامل بیماری پژمردگی جدا شد. بیماریزایی استرین‌های جدا شده روی یونجه تحت شرایط گلخانه با سه تکرار تایید شد. استرین‌های مورد بررسی پس از گذشت 40 روز در بوته‌ها علایم بیماری را ایجاد کردند. با بررسی ویژگی‌های فنوتیپی استرین‌های عامل بیماری پژمردگی یونجه به عنوان C. m. subsp. insidiosus تشخیص داده شدند. تأثیر استرین‌های جدا شده بر طول ساقه و ریشه، و وزن تر و خشک بوته‌های آلوده در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار ارزیابی شد. داده‌ها توسط نرم‌افزار SAS و آزمون دانکن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که استرین‌های مورد بررسی سبب کاهش شاخص‌های طول و وزن بوته‌های یونجه شده و از نظر تأثیر روی کاهش این شاخص‌ها با هم تفاوت معنی‌دار دارند. برای بررسی تنوع ژنتیکی استرین‌ها، واکنش زنجیره‌ای پلیمراز با آغازگرهای تصادفی Opa-03، Opa-15، Opb-10، Opb-15، Opb-18، Opb-20، Ope-01، Ope-02، Ope-03، Ope-04، Ope-07، Ope-14، Ope-16 و Ope-19 به کار رفت و خوشه‌بندی انجام شد. بر مبنای این روش استرین‌های مورد بررسی چهار کلاستر تشکیل دادند. استرین‌های AH7، AH8، AH9 و AH6 در یک کلاستر، AH15 و AH2 در کلاستر دوم، AH10، AH11، AH12 و AH14 در کلاستر سوم و AH1 و AH3 در کلاستر چهارم قرار گرفتند. با هضم قطعه تکثیر شده با پرایمرهای CIRS-1 و CIRS-2 توسط آنزیم‌ EcoRI استرین‌های مورد بررسی دو گروه شامل استرین‌هایAH1، AH2،AH3، AH7،AH8 AH11، AH12 و AH15 با داشتن دو باند و استرین‌های AH6، AH10 و AH14 با دارا بودن تنها یک باند را تشکیل دادند. داده‌های به دست آمده تنوع ژنتیکی استرین‌های C. m. subsp. insidiosus را در استان همدان نشان داد.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

Pathogenicity and Genetic Diversity among the Strains of Clavibacter michiganensis subsp. insidiosus Causing Alfalfa Wilt Disease, Hamedan Province

نویسندگان [English]

  • Ali Heydari 1
  • Gholam Khodakaramian 2

چکیده [English]

Alfalfa (Medicago sativa) is among a few of the most important forage crops for the growth of which Hamedan province benefits from a suitable climate. Alfalfa bacterial wilt disease induced by Clavibacter michiganensis subsp. insidiosus cause substantial economic crop losses. This disease has not been so far investigated extensively in Hamedan province. In the course of this survey affected plant samples were collected from alfalfa growing areas in Hamedan province, and causative bacterial agents isolated. Pathogenicity of the strains was confirmed on plants and their phenotypic features characterized as based on standard bacteriological methods. Bacterial strains induced symptoms on tested alfalfa plants after a passage of 40 days. Pathogenic strains were identified as C. m. subsp. insidiosus. Effect of the strains on shoot and root length, wet and dry weight of the plant parts were evaluated in a randomized design in four replicates. The obtained data were analyzed through SAS software. Results indicated that all the tested strains reduced the above-mentioned traits showing significant differences in this regard. To determine of the genetic diversity among the tested strains Opa-03, Opa-15, Opb-10, Opb-15, Opb-18, Opb-20, Ope-01, Ope-02, Ope-03, Ope-04, Ope-07, Ope-14, Ope-16 and Ope-19 primers were picked up and clustering was performed. Results revealed four clusters comparised of: AH7, AH8, AH9 and AH6 strains (first cluster), Ah15 and AH2 strains (second cluster), AH10, AH11, AH12 and AH14 strains (third), and AH1 and AH3 (fourth cluster). EcoR1 digestion of the amplified fragment using CIRS-1 and CIRS-2 primers revealed two groups of strains. All the obtained data revealed genetic diversity among the C. m. subsp. insidiosus strains collected from Hamedan province.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Alfalfa
  • Alfalfa wilt disease
  • Clavibacter michiganensis subsp. Insidiosus
  • Genetic diversity
  • PCR