c3518cb17d976b8

اثر دورکنندگی سه اسانس گیاهی روی کنه تارتن دولکه¬ای Tetranychus urticae

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیارا، دانشکده کشاورزی دانشگاه زنجان

2 استادیار کارشناسی ارشد، دانشکده کشاورزی دانشگاه زنجان

3 دانشجوی سابق کارشناسی ارشد، دانشکده کشاورزی دانشگاه زنجان

چکیده

کنه تارتن دولکه­ای (Tetranychus urticae Koch) یکی از آفات مهموچندخوار می­باشد که خسارت قابل توجهی به محصولات کشاورزی وارد می­سازد. در سال­های اخیر با توجه به مشکلاتی که استفاده از حشره­کش­های مصنوعی بوجود آورده است، اسانس­های گیاهی به عنوان ترکیباتی طبیعی برای حفاظت از گیاهان مورد توجه قرار گرفته است. در تحقیق حاضر، اثردورکنندگیاسانس­هایگیاهیخانواده نعنائیانشاملرزماری(Rosmarinus officinalisL.)، مرزه (Saturejahortensis L.) و نعناع فلفلی (Mentha piperita L.) روی T. urticaeبه روش زیستسنجی برج­های دوقلو مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش­ها در شرایط دمایی 2±23 درجه سانتی­گراد،رطوبت نسبی 5±60 درصد و در شرایط نوری دائم انجام شد. آزمایش­های زیست سنجی در دزهای 043/0، 073/0، 326/0 و 348/0 میکرولیتر بر سانتی­متر مربع از هریک از اسانس­ها و در چهار بازه­ی زمانی انجام شد. نتایج نشان داد اسانس نعناع فلفلی بیشترین اثر دورکنندگی (91%) را روی ماده­های بالغ  T. urticaeدر بالاترین دز (348/0 میکرولیتر بر سانتی­متر مربع) داشت، اما اختلاف معنی­داری با سایر اسانس­ها وجود نداشت.(P> 0.05) هم­چنین بیشترین میزان دوام در مورد اسانس مرزه مشاهده شد. در این مقاله یک روش جدید برای ارزیابی اثر دورکنندگی اسانس­های گیاهی برای برخی از گیاه­خواران بندپا، مانند کنه­ها نیز معرفی شده است. 

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Repellency Effect of Three Herbal Essential Oils on the Two--spotted Spider Mite, Tetranychus urticae

نویسندگان [English]

  • Hamid Reza Sarraf Muayeri 1
  • Fatemeh Pirayeshfar 2
  • Orang Kavousi 3
1 Assistant Professor, College of Agriculture, University of Zanjan
2 Assistant Professor, College of Agriculture, University of Zanjan
3 Assistant Professor, College of Agriculture, University of Zanjan
چکیده [English]

Two-spotted spider mite (Tetranychus urticae Koch), is one of the most seriously important  polyphagous pests that causes considerable damage to agricultural crops. In recent years, due to problems associated with the use of synthetic pesticides, herbal essential oils have received due attention as natural plant pest control compounds. In the present study, repellency effect of herbal plant essential oils extracted from some Lamiaceae family members namely: rosemary (Rosmarinus officinalis L.), savory (Satureja hortensis L.), and peppermint (Mentha piperita L (.were studied on T. urticae employing Twin Towers Bioassay (TTB) method. The experiments were conducted at 23±2°C, 60±5% relative humidity and  fully  light  photoperiodism. Bioassay experiments were carried out at 0.043, 0.073, 0.326 and 0.348 µL/cm2 doses of the essential oils within four experimental intervals of time. The results indicated that peppermint essential oil had the most  repellent effect (91%) on female adults of T. urticae at highest dose (0.348 µL/cm2), but there was no significant difference observed between peppermint oil and the oils extracted from other herbal plant. (P> 0.05). In addition, the most persistency was observed for savory essential oil. Throughout the study, a new method was also introduced to evaluate the repellency effect of essential oils on some such herbivorous arthropods as mites.
 

کلیدواژه‌ها [English]

  • Essential oils
  • Repellency
  • Rosemary
  • Savory
  • Peppermint