c3518cb17d976b8

ارزیابی جدایه‌های Bacillus در کنترل بیولوژیکی پوسیدگی سفید ریشۀ سیر ناشی از قارچ Sclerotium cepivorum در شرایط آزمایشگاه و گلخانه

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشیار، دانشجوی سابق کارشناسی ارشد و دانشیار، گروه گیاه‌پزشکی دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه کردستان

2 دانشیار گروه گیاه‌پزشکی دانشگاه بوعلی‌سینا همدان

چکیده

بیماری پوسیدگی سفید ریشۀ سیر با عامل Sclerotium cepivorum یکی از بیماری‌های مهم سیر در استان همدان است. در این تحقیق، بعد از جداسازی بیمارگر از گیاهان آلوده، با آزمون اثبات بیماری‌زایی مناسب‌ترین جدایه برای مطالعات آزمایشگاهی و گلخانه‌ای انتخاب گردید. 175 جدایه باکتری از خاک و منطقۀ ریزوسفر گیاه سیر در مزارع شهرستان همدان جداسازی و خالص‌سازی شد. توانایی جدایه‌ها در مقابل بیمارگر بر اساس تشکیل هالۀ بازدارندگی در آزمون چهارنقطه‌ای و کشت متقابل ارزیابی شد. ده جدایه که هالۀ بازدارندگی بیشتری ایجاد کردند، به عنوان جدایۀ برتر برای مطالعات بیشتر انتخاب شدند. مطالعات روی جدایه‌های انتخاب‌شده نشان داد که همۀ آنها متعلق به جنس باسیلوس هستند. مکانیسم تأثیر جدایه‌های باکتری از نظر تولید پروتئاز، ترکیبات فرار ضدقارچی، ترکیبات خارج سلولی و سیانید هیدروژن روی رشد بیمارگر در شرایط آزمایشگاه بررسی شد. تمامی جدایه‌ها، ترکیبات فرار و ترکیبات خارج سلولی تولید و باعث کاهش رشد بیمارگر با تأثیر متفاوت شدند. جدایه‌های B9، B21 و B12 تولید پروتئاز کردند، اما هیچ‌کدام از جدایه‌ها تولید سیانید هیدروژن نکردند. تأثیر جدایه‌ها بر بیمارگر در شرایط گلخانه با دو روش آغشته‌سازی خاک و آغشته‌سازی سیرچه‌ها ارزیابی شد. نتایج گلخانه‌ای نشان داد که تمام جدایه‌ها موجب کاهش بیماری شدند. جدایه‌های  B12, B21, B3, B20و B93 در مقایسه با شاهد در هر دو روش بیشتر از بقیه (بیش از 73 درصد) به‌طور معنا‌داری باعث کاهش بیماری شدند. جدایه‌های B3 و B21 بیشترین تأثیر را بر کاهش بیماری داشتند (3/83-73 درصد). همچنین تأثیر جدایه‌های باکتری بر رشد اندام‌های گیاه سیر متفاوت بود و بین آنها در سطح یک درصد (P ≤ 0.01) تفاوت معنا‌دار وجود داشت.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Survey of Bacillus SPP. Isolates for Biological Control of White Rotof Garlic Caused by Sclerotium Cepivorum Under in Vitro and Greenhouse Conditions

نویسندگان [English]

  • Jahanshir Amini 1
  • Nasrin Babaei 1
  • Mohammad Javad Soleimani 2
  • Behrouz Harighi 1
1 Associate Professor, Department of Plant Protection, College of Agriculture, University of Kordestan, Iran
2 Associate Professor, Department of Plant Protection, University of Bu Ali Sina, Hamedan, Iran
چکیده [English]

Sclerotium cepivorum incited white rot is one of the destructive diseases of garlic in
Hamedan Province. A total number of 175 Bacillus strains were isolated from soil and from
garlic rhizospheres. The antagonism of the bacterial isolates against Sclerotium cepivorum was
evaluated using dual culture method. Ten high level activity isolates which produced inhibition
zones were selected for further study. Physiological, biochemical, and morphological
characteristics of the isolates revealed that they belonged to the species of Bacillus. Antifungal
activity of the liquid and volatile metabolites produced by the bacterial isolates on pathogen
and as well, their ability to produce the enzyme protease and hydrogen cyanide were studied.
All the isolates produced volatile as well as liquid metabolites, reducing disease significance
through their different effects. Isolates B9, B21 and B12 produced protease, but none produced
hydrogen cyanide. The antagonistic activity of bacterial isolates was evaluated against the
pathogen, employing soil and seed treatment methods. Greenhouse trial results indicated that
all the isolates were able to control the severity of the disease, but isolates B12, B21, B3, B20,
and B9 showed their effects in either one of the experimental methods more than 73% Isolates
B3 and B21 showed the most effects on reduction of the disease (73-83.3%). All the isolates
significantly (P≤0.01) promoted growth factors in garlic plant.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Antagonist bacteria
  • Bacillus
  • White rot of garlic