c3518cb17d976b8

بررسی میزان آلودگی خوراک پرندگان به قارچ Aspergillus در برخی استان‌های کشور

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

گروه گیاهپزشکی، دانشکدۀ کشاورزی دانشگاه ولی‌عصر(عج) رفسنجان

چکیده

به‌منظور ایجاد یک برنامۀ کلی کنترل و پیشگیری از آلودگی قارچی در مراحل مختلف برداشت، حمل‌ونقل و انبارداری، پوده‌رست یا تعیین مایکوفلور و فراوانی قارچ‌های گندرو (ساپروفیت) در محصولات کشاورزی مورداستفاده در جیرۀ غذایی پرندگان اهمیت دارد. بیشتر گونه‌های قارچ ‌آسپرژیلوس در دمای محیط به‌خوبی رشد می‌کنند و در بیشتر مواد غذایی، آلودگی بالقوه به این قارچ و زهرابه‌های آن وجود دارد. شناسایی گونه‌ها برای پیشگیری از آلودگی زهرابه‌ای (توکسینی) جیرۀ غذایی ضروری است. بدین منظور 49 نمونه از جیرۀ غذایی پرمصرف پرندگان شامل شاهدانه، خرفه، ذرت، سورگوم، کتان، ذرت ایتالیایی، ارزن، گندم، دان مخلوط و سبوس برنج، پیش‌دان، رشد دانه و پایان‌دان از فروشگاه‌های توزیع خوراک پرندگان در استان‌های یزد، لرستان، مازندران، آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، اردبیل، خراسان‌رضوی، فارس و کرمان تهیه و میزان آلودگی آن‌ها به قارچ آسپرژیلوس بررسی شد. جداسازی قارچ به روش‌های کشت مستقیم و سری رقت روی محیط کشت سیب‌زمینی دکستروز آگار و کاغذ صافی سترون (استریل) مرطوب انجام شد. در این پژوهش، 175 جدایه از جنس آسپرژیلوس به دست آمد و گونه‌های Aspergillus japonicus، A. tubingensis، A. flavus، A. fumigatus، A. tamarii، A. ochraceus، A. parasiticus و A. terreus بر پایۀ ویژگی‌های ریخت‌شناسی شناسایی شد. نتایج نشان داد که قارچ آسپرژیلوس با هر سه روش مورداستفاده و از همۀ نمونه‌ها جداسازی شد، اما روش کاغذ صافی مرطوب نتایج بسیار بهتری نسبت به دو روش دیگر داشت. گونۀ A. flavus به‌عنوان گونۀ غالب شناخته شد و جیره‌های غذایی گرد‌آوری‌شده از نمونه‌های شهرستان رفسنجان بیشترین درصد آلودگی به آسپرژیلوس را داشتند.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Evaluation of Aspergillus contamination of poultry diets in some provinces of Iran

نویسندگان [English]

  • Zohreh Honarjoo
  • Ebrahim Sedaghati
  • Hossein Alaei
  • Pejman Khodaygan
Department of Plant Protection, Faculty of Agriculture, Vali-e-Asr University of Rafsanjan, Rafsanjan, Iran
چکیده [English]

Determining the prevalence of saprophyte fungi in agricultural products and processed foods used in the poultry diet is important. These studies lead to an overall control plan and prevention of fungal infection in different stages of harvesting, transportation and storage. Most of Aspergillus species grow at ambient temperature. Some species can produce toxins in the diet of birds; thus, species identification is necessary to evaluate the mycotoxins contamination. For this purpose, 49 samples of poultry diets, including cannabis, purslane, corn, sorghum, cotton, corn, Italian millet, wheat, mixed grains, rice bran, Starter, Growth and Finisher were collected from Yazd, Lorestan, Mazandaran, East Azarbaijan, West Azarbaijan, Ardabil, Khorasan Razavi, Fars and Kerman provinces. Aspergillus contamination was investigated using the direct culture on potato dextrose agar, moist sterile filter paper and serial dilutiom methods.Appoximately,175 isolates of the Aspergillus were isolated. Based on morphological characteristics, A. japonicus, A. tubingensis, A. flavus, A. fumigatus, A. tamarii, A. ochraceus, A. parasiticus and A. terreus wereidentified. The wet filter paper method had higher efficiency in recovery and isolation of Aspergillus species. Aspergillus flavus was determined as the dominant species and Rafsanjan as the most contaminated region.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Aspergillus
  • Iran
  • mycotoxigenic fungi
  • poultry diets
  1. Abbas, H.K., Weaver, M.A., Zablotowicz, R.M., Horn, B. W. & Shier, W.T. (2005). Relationships between aflatoxin production and sclerotia formation among isolates of Aspergillus section Flavi from the Mississippi Delta. European Journal of Plant Pathology, 112(3), 283-287.
  2. Alam, A., Islam, M., Hossain, M., Mahalanabis, D. & Hye, H. (1994). Comparison of pivmecillinam and nalidixic acid in the treatment of acute shigellosis in children. Scandinavian Journal of Gastroenterology, 29(4), 313-317.
  3. Ariyo, A.L. & Anthony, M.H. (2013). Survey of mycotoxigenic fungi in concentrated poultry feed in Niger State, Nigeria. Journal of Food Research, 2(2), 128.
  4. Azzam, A. & Gabal, M. (1997). Interaction of aflatoxin in the feed and immunization against selected infectious diseases. I. Infectious bursal disease. Avian Pathology, 26(4), 317-325.
  5. Bozorgmehri Fard, M.H. (2006). Guide Poultry Disease. Kawthar Publications, 221-222. (in Farsi)
  6. FAO. (2004). Worldwide regulations for mycotoxins in food and feed in2003. FAO Food and Nutrition Paper No. 81, Rome, Italy.
  7. Figueroa, S., Centeno, S., Calvo, M., Rengel, A. & Adelantado, C. (2009). Mycobiota and concentration of ochratoxin A in concentrated poultry feed from Venezuela. Pakistan Journal of Biological Sciences, 12(7), 589-594.
  8. Frisvad, J.C., Andersen, B. & Thrane, U. (2008). The use of secondary metabolite profiling in chemotaxonomy of filamentous fungi. Mycological Research, 112, 231-240.
  9. Geiser, D.M., Samson, R.A., Varga, J., Rokas, A. & Witiak, S.M. (2008). Phylogenetics and taxonomy of Aspergilli (A review of molecular phylogenetic in Aspergillus and prospect for a robust genus-wide phylogeny). In: J. Varga R. A. Samson (Ed), Aspergillus in genomics era. Wagenungen Academic Publishers. The Netherlands. Pp: 349.
  10. Giorni, P., Magan, N., Pietri, A., Bertuzzi, T. & Battilani, P. (2007). Studies on Aspergillus section Flavi isolated from Maize in northern Italy. International Journal of Food Microbiology, 113, 330-338.
  11. Goldblatt, L.A., ed. (1969). Aflatoxin. Academic Press, New York, USA, 40 pp.
  12. Halt, M. (1994). Aspergillus flavus and aflatoxin B1 in flour production. European Journal of Epidemiology, 10(5), 555-558.
  13. Healy, M., Reece, K., Walton, D., Huong, J., Shah, K. & Kontoyiannis, D. (2004). Identification to the species level and differentiation between strains of Aspergillus clinical isolates by automated repetitive-sequence-based PCR. Journal of clinical microbiology, 42, 4016-4024.
  14. Khosravi, A.R., Shokri, H., Yahyaraeyat, R. & Soltani, M. (2003). Isolation of toxigenic and nontoxigenic fungi from feedstuffs referred the center of mycology. Faculty of Veterinary Medicine University of Tehran, 59(3), 221-226. (in Farsi)
  15. Klich, M.A. (2002). Identification of common Aspergillus species. CBS, Utrecht, The Netherlands, 116 pp.
  16. Lanyasunya, T.P., Wamae, L.W., Musa, H.H., Olowofeso, O. & Lokwaleput, I.K. (2005). The risk of mycotoxins cantamination of dairy feed and milk on smallholder dairy farms in Kenya. Pakistan Journal of Nutrition, 4(3), 162-169.
  17. Lovett, J. (1972). Toxigenic fungi from poultry feed and litter. Poultry Science, 51(1), 309-313.
  18. Mahmoud, A.L. (1993). Toxigenic fungi and mycotoxin content in poultry feedstuff ingredients. Journal of Basic Microbiology, 33(2), 101-104.
  19. Mayahi M., Razi Jalali, M. & Salamat, N. (2007). Isolate Aspergillus and measure the amount of aflatoxin in fishmeal, corn and soybean meal. Journal of Shahid Chamran Medical University, 17(7), 95-105. (in Farsi)
  20. Mehan, V.K. & Chohan, J.S. (1973). Aflatoxin B1 producing potential of isolates of Aspergillus flavus from cotton, maize and wheat. Mycopathologia Journal, 49(1), 263-274.
  21. Mehdizade, M., Rabie, M. & Asghari, Sh. (2007). Aspergillus and Aflatoxicosis. Journal of Yazd Medical University, 16(4), 100-107. (in Farsi)
  22. Mngadi, P.T., Govinden, R. & Odhav, B. (2008). Co-occurring mycotoxins in poultry and animal feeds. American Journal of Botany, 7(13), 2239-2243.
  23. Oluwafemi, F., Kehinde, M.T., Alafia, O.M. & Dike, C.C. (2009). Determination of Aflatoxin leves in commercial poultry feeds sold in some parts of southwestern Nigeria. Journal of Natural Sciences, Engineering and Technology, 8(1), 34-41.
  24. Peterson, S.W. (2008). Phylogenetic analysis of Aspergillus species using DNA sequences from four loci. Mycologia, 100, 205-226.
  25. Raper, K.B. & Fennell, D.I. (1965). The genus Aspergillus. Williams and Wilkins Baltimore.
  26. Ranjbar, S., Nazari, R. & Noori, M. (2011). Isolation and molecular identification of Aspergillus species of cattle feed. Journal of Vetenary Microbiology, 7(1), 12-17. (in Farsi)
  27. Razzaghi Abyaneh, M., Shams Ghahfarokhi, M., Allameh, A., Kazeroon Shiri, A., Ranjbar Bahadori, S., Mirzahoseini, H. & Rezaee, M.B. (2006). A survey on distribution of Aspergillus section Flavi in corn field soils in Iran population patterns based on aflatoxins, cyclopiazonic acid and sclerotia production. Mycopathologia, 161, 183-192.
  28. Rippon, J. (1988). Dermatophytosis and dermatomycosis. Medical Mycology, 3, 169-275.
  29. Saleemi, M.K, Khan, M.Z., Khan, A., Mehmood, M.A., Farooq, M., Hameed, S., ul Hassan, Z., Javed, M.R. & Javed, I. (2012). Molecular identification of black Aspergilli isolated from poultry feeds by sequencing their ITS-regions. Pakistan Veterinary Journal, 32(2), 171-174.
  30. Sales, A.C. & Yoshizawa, T. (2005). Updated profile of aflatoxin and Aspergillus section Flavi contamination in rice and its byproducts from the Philippines. Food Additives and Contaminants, 22(5), 429-436.
  31. Schweitzer, S.H., Ouist, C., Grimes, G.L. & Forest, D. (2001). Aflatoxin levels in corn available as wild turkey feed in Georgia. Journal of Wildlife Diseases, 37(3), 657-659.
  32. Sedaghati, E., Nikkhah, M., Zare, R., Fotuhifar, K., Kocsube, S., Vagvolgyi, C.S. & Varga, J. (2011). Molecular identification of potentialy mycotoxigenic black Aspergili contaminating pistachio nuts in Iran. Acta Alimentaria, 40, 65-70
  33. Talakesh, F. (2003). Mycotoxins and their effects on the immune system. Ph.D. dissertation. Faculty of Veterinary Medicine, Tehran University. (in Farsi)
  34. Varga, J., Rigo, K., Teren, J. & Kozakiewicz, Z. (2003). Evolutionary relationships among Aspergillus species producing economically important mycotoxins. Food Technology and Biotechnology, 41(1), 29-36.
  35. Varga, J, Frisvad, J.C. & Samson, R.A. (2011). Two new aflatoxin producing species and an overview of Aspergillus section Flavi. Studies in Mycology, 69, 57-80.