ژاله جعفری؛ علی علیزاده؛ حمزه ایزدی؛ نصیر صابری ریسه
چکیده
مینوز برگ گوجهفرنگی، Tutaabsoluta از مهمترین آفت سبزی و صیفیجات است که بهطور چشمگیری تولید گوجهفرنگی را در جهان تحت تأثیر قرار داده است. با توجه به اثر نامطلوب کاربرد آفتکشهای شیمیایی در کنترل این آفت نیاز به روشهای جایگزین است. یکی از روشهایی که میتواند در کنترل این آفت مؤثر باشد استفاده از مهارکنندههای آنزیمی است. ...
بیشتر
مینوز برگ گوجهفرنگی، Tutaabsoluta از مهمترین آفت سبزی و صیفیجات است که بهطور چشمگیری تولید گوجهفرنگی را در جهان تحت تأثیر قرار داده است. با توجه به اثر نامطلوب کاربرد آفتکشهای شیمیایی در کنترل این آفت نیاز به روشهای جایگزین است. یکی از روشهایی که میتواند در کنترل این آفت مؤثر باشد استفاده از مهارکنندههای آنزیمی است. استفاده از مهارکنندههای آنزیمی نیازمند شناخت دقیق آنزیمهای هدف در حشرات آفت است. در پژوهش حاضر میزان فعالیت، دما و اسیدیتۀ بهینۀ آنزیمهای آلفا-گلوکوزیداز، بتا-گلوکوزیداز، آلفا-گالاکتوزیداز و بتا-گالاکتوزیداز و نیز اثر مهارکنندگی عصارۀ پروتئینی گندم کویر، نخود، پیچک، داتوره و تاجخروس روی فعالیت این آنزیمها، همره با محاسبۀ IC50، بررسی شده است. بیشترین میزان فعالیت مربوط به آلفا-گلوکوزیداز بود و میزان اسیدیتۀ بهینه برای فعالیت این آنزیمها بهجز بتا-گلوکوزیداز برابر با 6 به دست آمد. آنزیم بتا-گلوکوزیداز علاوه بر فعالیت بالا در اسیدیتۀ 6، در اسیدیتۀ برابر 8 بیشترین میزان فعالیت را داشت. دمای بهینه برای فعالیت آنزیمهای آلفا و بتا-گلوکوزیداز 40 درجۀ سلسیوس و برای آلفا و بتا-گالاکتوزیداز به ترتیب 40 و 45 درجۀ سلسیوس به دست آمد. در بررسی زایموگرام ژل به ترتیب 2، 3، 1 و 1 باند آنزیمی به ترتیب برای آلفا و بتا-گلوکوزیداز و آلفا و بتا-گالاکتوزیداز مشاهده شد. بررسی تأثیر مهارکنندههای استخراجشده نشان داد، فعالیت آنزیمهای آلفا-گلوکوزیداز و بتا-گالاکتوزیداز بیشتر تحت تأثیر مهارکنندهها قرار میگیرد. عصارۀ پروتئینی نخود در مقایسه با سایر گیاهان، مهارکنندگی بیشتری را بر فعالیت آنزیمهای کربوهیدرازی داشت.
پویان مصلحی؛ علی علیزاده؛ محمد قدمیاری
چکیده
گلوتاتیون استرانسفرازها نقش بسیار مهمی در غیرسمی کردن ترکیبات آفتکش و مقاومت حشرات در برابر حشرهکشها ایفا میکنند. در این پژوهش تفاوت فعالیت آنزیمهای گلوتاتیون استرانسفراز در دو فرم تابستانه و زمستانه پسیل بررسی شده است و اثر غلظتهای مختلف پیپرونیل بوتوکساید (PBO) (5/0، 1، 2، 4 و 8 میلیگرم بر لیتر) روی حشرات کامل پسیل پسته ...
بیشتر
گلوتاتیون استرانسفرازها نقش بسیار مهمی در غیرسمی کردن ترکیبات آفتکش و مقاومت حشرات در برابر حشرهکشها ایفا میکنند. در این پژوهش تفاوت فعالیت آنزیمهای گلوتاتیون استرانسفراز در دو فرم تابستانه و زمستانه پسیل بررسی شده است و اثر غلظتهای مختلف پیپرونیل بوتوکساید (PBO) (5/0، 1، 2، 4 و 8 میلیگرم بر لیتر) روی حشرات کامل پسیل پسته در میزان مهار فعالیت این آنزیم با استفاده از سوبسترای 1، کلرو 2 و 4 دینیترو بنزن ((CDNB انجام گرفته است. همچنین میزان فعالیت آنزیم گلوتاتیون استرانسفراز در زمانهای 0، 1، 2، 4 و 6 ساعت پس از تیمار حشرات کامل با دزی که بیشترین مهارکنندگی را روی این آنزیم داشت، سنجش شده است. نتایج نشان داد که میزان فعالیت آنزیم در فرمهای مختلف پسیل با هم ختلاف معناداری (05/0< P) نداشتند و کمترین میزان فعالیت آنزیم گلوتاتیون استرانسفراز، یا به عبارتی بیشترین میزان مهارکنندگی توسط پایپرونیل بوتوکساید در غلظت 5/0میلیگرم بر لیتر دیده شد و بیشترین مهارکنندگی در زمان 4 ساعت بعد از کاربرد سینرژیست (PBO) صورت گرفت. با توجه به نتایج این پژوهش چنین به نظر میرسد که بتوان با کاربرد مناسب دز PBO، آنزیم گلوتاتیون استرانسفراز را مهار و با در نظر گرفتن زمان حداکثر مهار توسط این سینرژیست در مدیریت مقاومت پسیل به آفتکشها سود برد.