c3518cb17d976b8

بررسی روند کاهش باقی مانده دیازینون درغوره تحت شرایط مزرعه

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی سابق کارشناسی ارشد پردیس کشاورزی ومنابع طبیعی دانشگاه تهران

2 استاد پردیس کشاورزی ومنابع طبیعی دانشگاه تهران

چکیده

به­منظور اندازه‏گیری میزان باقی‏مانده دیازینون درغوره تحت شرایط مزرعه، آزمایشی طی بهار و تابستان 1390 در باغ انگور مرکز تحقیقات کشاورزی خراسان رضوی (مشهد) انجام شد. در این تحقیق دیازینون در دو غلظت توصیه شده (5/1 در هزار) و دو برابر غلظت توصیه شده (3 در هزار) در دو نوبت و به فاصله 23 روز بر روی انگور رقم کشمشی قوچان با روش معمول منطقه سم‏پاشی شد. آزمایش در قالب طرح بلوک‏های کامل تصادفی با سه تکرار پیاده شد. نمونه‏برداری در فواصل زمانی 0، 1، 2، 5، 8، 12روز بعد از سم‏پاشی نوبت دوم (مرحله غوره) انجام شد و پس از استخراج و خالص‏سازی باقی‏مانده آفت‏کش به روش استخراج فاز جامد، مقدار آن توسط دستگاه کروماتوگرافی‏گازی مجهز به شناساگر نیتروژن-فسفر اندازه‏گیری شد. بر اساس نتایج، بخش اعظم دیازینون در روزهای اول و تحت شرایط محیطی تجزیه شد و نیمه عمر آن در تیمار دز توصیه شده و دز دو برابر به ترتیب 5/1 و 21/1 روز بدست آمد. سرعت تجزیه دیازینون در دز دو برابر بیشتر از دز توصیه شده بود به طوری که اختلاف بین آن‏ها در روزهای آخر غیر معنی‏دار شد. در نمونه‏گیری قبل از سمپاشی دوم هیچگونه باقی‏مانده دیازینون مشاهده نشد که نشان دهنده تجزیه این آفت‏کش طی بیست و سه روز دوره بعد از سم‏پاشی اول بود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Dissipation of Diazinon Residues in Sour Grapes under Field Conditions

نویسندگان [English]

  • Ehsan Torabi 1
  • Khalil Talebi Jahromi 2
1 Former MSc. Student University College of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran
2 Professor, University College of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran
چکیده [English]

In order to study the residue of diazinon in sour grape under filed conditions, an experiment was conducted during spring and summer 2011. The farm experiments were conducted at Khorassan Razavi Research Station (Mashhad). Diazinon was applied to a local variety of the vine called Keshmeshi Ghoochan at two time  intervals (23 days apart  from each other) with two doses: recommended dose (0.9 g a.i.L-1) and double dose (1.8 g a.i.L-1). The farm experiment was conducted as based on RCBD of three replications. Sampling was done at 0, 1, 2, 5, 8 and 12 days following the second spray (sour grape stage). Extraction and clean-up procedures were done as based on solid phase extraction. Quantification analysis of the residues was carried out using gas  chromatograph apparatus equipped with nitrogen-phosphorus detector. Results revealed that most of the diazinon was dissipated (under environmental conditions) within the early days of spraying, with its half-life for the recommended and double doses being 1.5 and 1.21 days respectively. The dissipation rate of diazinon in the double dose application occurred faster as compared with the recommended dose and no significant difference was observed between the application rates within the last days. Samples taken before the second spray showed no diazinon residues, meaning that all the pesticide had dissipated within the 23-day period following the first spraying operation.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Sour grapes
  • Half- life
  • Diazinon residues
  • solid phase extraction
  • GC-NPD