نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 محقق شرکت فنآوری زیستی طبیعتگرا - کرج
2 استاد، گروه گیاهپزشکی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
چکیده
میوههای گوجهفرنگی هم در مزرعه و هم در انبار در معرض پوسیدگیهای میکروبی پس از برداشت قرار دارند. در این پژوهش پس از جداسازی عوامل پوسیدگیگوجهفرنگی، دو باکتری بیوکنترل Bacillus subtilis UTB96 و Pseudomonas fluorescens UTPf68 که تولید نیمهانبوه آنها در بیوراکتور صنعتی با موفقیت به انجام رسیده بود، در دو حالت کشت متقابل و بررسی روی میوهها، بر این بیمارگرها بررسی شدند.طبق نتایج بهدستآمده از کشت متقابل، باکتری B. subtilis UTB96 توانست بهترتیب به میزان 7/68 و 7/81 درصد از رشد قارچهای Alternaria alternata و Penicillium sp. جلوگیری کند. همچنین باکتری P. fluorescens UTPf68 نیز بهترتیب به میزان 2/62 و 3/24 درصد از رشد میسلیوم قارچهای A. alternata و Penicillium sp.جلوگیری کرد. همچنین نتایج نشان داد که این باکتریها تأثیر خوبی در جلوگیری از رشد قارچ A. alternata روی گوجهفرنگی دارند. تا آنجا که باکتری B. subtilis UTB96 توانست 5/92 درصد از رشد قارچ A. alternataجلوگیری کند. باکتری P. fluorescens UTPF68 نیز به میزان 5/76 درصد از رشد میسلیوم قارچ A. alternata و ایجاد پوسیدگی روی گوجهفرنگی جلوگیری کرد. نتایج این پژوهش به همراه تحقیقات تکمیلی دربارۀ این باکتریهای مفید میتواند به توسعه و کاربردی شدن کنترل بیولوژیک بیماریهای پس از برداشت کمک کند.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
Biological Control of Alternaria Rot of Tomato byTwo Bacterial Strains, Pseudomonas fluorescens UTPf68, and Bacillus subtilis UTB96
نویسندگان [English]
- Soleyman Ghasemi 1
- Masoud Ahmadzadeh 2
- Siyavash Torabi 1
1 Researcher, Nature Oriented BiotechnologyCopany, Karaj, Iran
2 Professor, Department of Plant Protection, University Colleg of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran
چکیده [English]
Poor packaging and improper management causes fruits get bruised and squeezed, allowing
for different types of rots to develop when the necessary favorable growth conditions available.
Tomato fruit is beset with problems of both field and storage rot. Throughout the present
study, two biocontrol bacteria Pseudomonas fluorescens UTPf68, and Bacillus subtilis UTB96
the large scale production of which had been successfully carried out in industrial bioreactor
were tested against some isolated tomato post harvest pathogens, in eitherin vitroor in vivo
conditions. AlphaDual culture results indicated that B. subtilis UTB96 inhibited mycelial
growth of Alternaria alternata and of Penicillium spp. for about 68.7 and 81.7 percent
respectively. Also, P. fluorescens UTPf68 was shown to prevent the mycelial growth of A.
alternata and of Penicillium spp. by about 62.2 and 24.3 percent respectively. A substantial
potential of the bacterial strains, in preventing the growth of fungus A. alternata on tomato
fruit was finally observed. The bacterium B. subtilis UTB96 reduced rot development of
tomato fruits caused by A. alternate for about 92.5 percent. Meanwhile, bacterium P.
fluorescens UTPf68 inhibited the mycelial growth of the postharvest pathogen A. alternata on
tomato fruits by about 76.5 percent. The results of this study plus future complementary
researches can help the development and application of large scale biological control intended
to reduce the post harvest incidence of diseases.
کلیدواژهها [English]
- Alternaria alternata
- Bacillus subtilis
- UTB96
- post-harvest diseases
- Pseudomonas fluorescens
- UTPf68
- Tomato