c3518cb17d976b8

اثر سه سویۀ Pseudomonas fluorescens بر کلروفیل، کارتنویید و سه عنصر غذایی در ژنوتیپ‌های لوبیای معمولی تلقیح‌شده با ویروس موزاییک زرد لوبیا (Bean yellow mosaic virus)

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی سابق کارشناسی ارشد، دانشگاه ولی‌عصر رفسنجان، کرمان

2 استادیار، دانشگاه ولی‌عصر رفسنجان، کرمان

چکیده

ویروس موزاییک زرد لوبیا (Bean yellow mosaic virus, BYMV) یکی از ویروس‌های مهم خسارت‌زاست که مدیریت آن به علت دامنۀ میزبانی وسیع و ناقلان زیاد، همواره مشکل‌زا بوده است. در این پژوهش برای کنترل این ویروس در 16 ژنوتیپ مختلف لوبیای معمولی از سه سویۀ CHA0، VUPF5 و VUPF5Δ باکتری Pseudomonas fluorescensاستفاده شد. بذرهای لوبیا قبل از کشت با سوسپانسیونی به میزان cfu/cc 108 از سویه‌های باکتری آغشته شدند. این آزمون در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با پنج تیمار و سه تکرار انجام گرفت. در همۀ تیمارها به‌جز شاهد سالم، بوته‌ها در مرحلۀ دوبرگی با یک سویۀ BYMV به طریق مکانیکی مایه‌زنی شدند و پس از برداشت بوته‌های لوبیا، میزان کلروفیل a، b، کلروفیل کل، کارتنوییدها و سه عنصر غذایی روی، منیزیم و آهن ارزیابی شد. نتایج نشان داد که سویه‌های باکتریایی توانستند در بسیاری از ژنوتیپ‌ها میزان کلروفیل a، b، کلروفیل کل، کارتنوییدها، روی، منیزیم و آهن را به‌صورت معناداری نسبت به شاهد آلوده به ویروس افزایش دهند. در مجموع در میان سه سویه، VUPF5Δ و CHA0 مؤثرتر از VUPF5 بودند و بهترین اثر مربوط به سویۀ VUPF5Δ بود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

The effects of three Pseudomonas fluorescens strains on chlorophyll, carotenoid and three nutritional elements in common bean genotypes inoculated with Bean yellow mosaic virus

نویسندگان [English]

  • Abdolah Masoumi 1
  • Samin Hosseini 2
  • Rohallah Sabri Riseh 2
  • Ahmad Hosseini 2
1 Former Graduate Student, Vali-e-Asr University of Rafsanjan, Kerman, Iran
2 Assistant Professor, Vali-e-Asr University of Rafsanjan, Kerman, Iran
چکیده [English]

Bean yellow mosaic virus (BYMV) is one of the most difficult to manage viruses because of having a wide host range and numerous vectors. In this survey the effect of three bacterial strains of Pseudomonas fluorescens, including CHA0, VUPF5 and ΔVUPF5 on BYMV in 16 common bean genotypes has been investigated. Common bean seeds were saturated with suspension of bacterial strains with concentration of 108 cfu/cc before cultivating. The experiment was performed in a completely coincidence model with three replications. Afterwards, all plants except controls were mechanically inoculated with a BYMV isolates. Finally, the concentration of chlorophyll a/b, total chlorophyll, carotenoid and three nutritional elements including Mg, Zn and Fe in common bean genotypes were determined. The results revealed that the mentioned strains could significantly reduce viral damages in most of genotypes. In general, ΔVUPF5 isolate had the best biocontrol effect among three selected bacteria.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Bean yellow mosaic virus
  • common bean
  • Chlorophyll and Pseudomonas fluorescens
Agrios, G. N. (2005). Plant pathology. 5th ed. Academic Press, San Diego. CA.
Arnon, D. I. (1949). Copper enzymes in isolated chloroplasts, polyphenoloxidase in Beta vulgaris. Plant Physiology, 24, 1
Chapman, B., Jones, D. & Jung, R. (1983). Processes controlling metal ion attenuation in acid mine drainage streams. Geochimica et Cosmochimica Acta, 47, 1957-1973.
Clark, M. F. & Adams, A. (1977). Characteristics of the microplate method of enzyme-linked immunosorbent assay for the detection of plant viruses. Journal of General Virology, 34: 475-483.
Dasgupta, I., Malathi, V. & Mukherjee, S. (2003). Genetic engineering for virus resistance. Current Science Bangalore, 84, 341-354.
Doolittle, S. & Jones, F. (1925). The mosaic disease in the garden pea and other legumes. Phytopathology, 15, 763-772.
Elbardy, M., Taha, R. M., El-Dougdoug, K. A. & Gamal-Eldin, H. (2006). Induction of systemic resistance in faba bean to Bean yellow mosaic potyvirus (BYMV) via seed bacterization with plant growth promoting rhizobacteria. Journal of Plant Diseases and Protection, 113, 247-251.
Glick, B. R. (2012). Plant growth-promoting bacteria: mechanisms and applications. Scientifica, 2012, 1-15.
Haas, D. & Défago, G. (2005). Biological control of soil-borne pathogens by Pseudomonads fluorescent. Nature Reviews Microbiology, 3, 307-319.
Heeb, S. & Haas, D. (2001). Regulatory roles of the GacS/GacA two-component system in plant-associated and other gram-negative bacteria. Molecular Plant-Microbe Interactions, 14: 1351-1363.
Jones, R. (1977). Serologically and biologically distinct Bean yellow mosaic virus strains. Phytopathology, 67, 831-838.
Jones, R. A. (2012). Virus diseases of annual pasture legumes: incidences, losses, epidemiology, and management. Crop and Pasture Science, 63: 399-418.
Kaymak, H. C. (2011). Potential of PGPR in agricultural innovations. In D. K. Maheshwari (Ed.), Plant growth and health promoting bacteria. (pp. 45-79). Springer.
Khosh-Goftarmanesh, A. (2007). Principles of plant nutrition. Univerity of Technology Publication.
King, A. M. Q., Adams, A. J., Carstens, E. B. & Lefkowits, E. J. (2012). Virus Ttaxonomy:ninthreportof the international committee on taxonomy of viruses. Academic Press.
Lagzian, A., Saberi Riseh, R., Khodaygan, P., Sedaghati, E. & Dashti, H. (2013). Biocontrol performance evaluation of spontaneous mutants of Pseudomonas fluorescens VUPf5 generated during proliferation. Archives of Phytopathology And Plant Protection, 1-9.
McKirdy, S., Jones, R., Latham, L. & Coutts, B. (2000). Bean yellow mosaic potyvirus infection of alternative annual pasture, forage, and cool season crop legumes: susceptibility, sensitivity, and seed transmission. Crop and Pasture Science, 51, 325-346.
Ownley, B., Duffy, B. & Weller, D. (2003). Identification and manipulation of soil properties to improve the biological control performance of phenazine-producing Pseudomonas fluorescens. Applied and Environmental Microbiology, 150, 3333-3343.
Schwartz, H. F., Steadman, J. R., Hall, R. & Forster, R. L. (2005). Compendium of Bean Diseases.
Schippers, B., Bakker, A. W. & Bakker, P. A. H. M. (1987). Interactions of deleterious and beneficial rhizosphere microorganisms and the effect of cropping practices. Annual Review of Phytopathology, 25, 339-358.