طیبه علی زمانی؛ جهانشیر شاکرمی؛ مژگان مردانی طلایی؛ آرش زیبایی
چکیده
یکی از آفات مهم فلفل دلمهای، شته سبز هلو، Myzus persicae (Sulzer)، است. یکی از شکارگرهای مهم شته سبز هلو در مراحل لاروی و حشره کامل، کفشدوزک Hippodamia variegata (Goeze) است. در مطالعه حاضر، تأثیر محلولپاشی ریز مغذیهای آلفا آهن، بیومینهای روی، مس و منگنز بر فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدان، میزان اجسام ذخیرهای (پروتئین، گلیکوژن و تریگلیسرید) و عوامل ...
بیشتر
یکی از آفات مهم فلفل دلمهای، شته سبز هلو، Myzus persicae (Sulzer)، است. یکی از شکارگرهای مهم شته سبز هلو در مراحل لاروی و حشره کامل، کفشدوزک Hippodamia variegata (Goeze) است. در مطالعه حاضر، تأثیر محلولپاشی ریز مغذیهای آلفا آهن، بیومینهای روی، مس و منگنز بر فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدان، میزان اجسام ذخیرهای (پروتئین، گلیکوژن و تریگلیسرید) و عوامل غیرآنزیمی آنتیاکسیدان لاروهای سن سوم و چهارم H. variegata تغذیه شده با M. persicae روی فلفل دلمه بررسی شد. نتایج نشان داد بیشترین میزان پروتئین، گلیکوژن و تریگلیسرید به ترتیب در لاروهای سن سوم و چهارم شکارگر روی تیمارهای ریزمغذی نسبت به شاهد به دست آمد. همچنین فعالیت آنزیمهای آنتی-اکسیدان (کاتالاز، سوپراکسیددیسموتاز، پراکسیداز، آسکورباتپراکسیداز و گلوگز- 6 فسفاتدهیدروژناز) و مقادیر ترکیبات غیر آنزیمی (مالوندیآلدهید و تیول) لاروهای سنین سوم و چهارم شکارگر به طور معنیداری در تغذیه از شتههای پرورشیافته روی تیمارهای ریزمغذی در مقایسه با شاهد کاهش یافت. افزایش فعالیت سوپراکسیددیسموتاز در تیمار شاهد میتواند نشان-دهنده بروز استرس اکسیداتیو در بدن شکارگر به دلیل تجمع پراکسیدهیدروژن در بدن شته تحت تأثیر متابولیتهای ثانویه باشد که منجر به افزایش فعالیت کاتالاز و پراکسیداز شده است. بنابراین، استفاده از عوامل کنترل بیولوژیک همراه با کودهای ریزمغذی مختلف سبب افزایش میزان اجسام ذخیرهای و کاهش شرایط اکسیداتیو شد که میتواند بر فرآیندهای حیاتی شکارگر در قالب برنامههای مدیریت تلفیقی M. persicae موثر باشد.
طیبه علی زمانی؛ جهانشیر شاکرمی؛ مژگان مردانی طلایی؛ آرش زیبایی
چکیده
کیفیت گیاهان میزبان به عنوان سطح اول تغذیه و یک عامل کلیدی موثر، توانایی زیستی آفات گیاهخوار را تحت تاثیر قرار میدهد. شته سبز هلو، Myzus persicae (Sulzer)، یکی از آفات مهم محصولات کشاورزی با دامنه میزبانی وسیع و توانایی بالا در انتقال بیمارگرهای مهم ویروسی است. این پژوهش به منظور بررسی اثر محلولپاشی کودهای ریزمغذی آلفا آهن، سولفات ...
بیشتر
کیفیت گیاهان میزبان به عنوان سطح اول تغذیه و یک عامل کلیدی موثر، توانایی زیستی آفات گیاهخوار را تحت تاثیر قرار میدهد. شته سبز هلو، Myzus persicae (Sulzer)، یکی از آفات مهم محصولات کشاورزی با دامنه میزبانی وسیع و توانایی بالا در انتقال بیمارگرهای مهم ویروسی است. این پژوهش به منظور بررسی اثر محلولپاشی کودهای ریزمغذی آلفا آهن، سولفات روی، سولفات مس و سولفات منگنز بر چند ویژگی فیزیولوژیک و فیتوشیمیایی Capsicum annuum L.، و نیز تاثیر آن بر چند پارامتر زیستی شته سبز هلو در شرایط گلخانه انجام شد. ثبت طول مراحل مختلف نشو و نمایی شته به صورت روزانه و برآورد پارامترهای زیستی آن با استفاده از روش جدول زندگی دوجنسی انجام شد. نتایج نشان داد که میزان کلروفیل a، کلروفیل b، کلروفیل کل و کاروتنوئید در گیاهان تیمار شده با کودهای ریزمغذی افزایش یافت. همچنین، محلولپاشی کودهای ریزمغذی میزان فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدان گیاه را طی برهمکنش تغذیهای بین گیاهان تیمار شده و شته در مقایسه با شاهد و گیاهان تیمار شده قبل از آلودگی به شته به طور معنیداری افزایش داد. از سوی دیگر، گیاهان تیمار شده با ریزمغذیهای مختلف، پارامترهای زیستی شته را تحت تاثیر قرار دادند و کمترین طول دورههای زیستی و پوره-زایی، زادآوری و طول عمر حشرات کامل در گیاهان تیمار شده با ریزمغذی منگنز مشاهده شد. طبق نتایج این بررسی، محلولپاشی فلفل دلمهای با ریزمغذیها میتواند سبب القای مقاومت آنتیبیوز در آن و احتمالاً سایر گیاهان میزبان شته سبز هلو شود و در قالب برنامههای مدیریت تلفیقی این آفت مورد استفاده قرار گیرد.
زینب البرزی؛ آرش زیبایی؛ جلال جلالی سندی؛ آزاده کریمی ملاطی؛ بابک ربیعی؛ مهدی سلیمی
چکیده
در این پژوهش، لکتین استخراجشده از قارچ بیمارگر گیاهی Sclerotinia sclerotiorum، به رژیم غذایی لاروهای سن سوم پروانۀ سفیده بزرگ اضافه گردید و پس از 5 روز تأثیر آن بر مرگومیر، تغذیه و متابولیسم حد واسط آنها بررسی شد. غلظتهای 5/0، 1 و 2 میلیگرم بر میلیلیتر لکتین مذکور به مرگومیر 20 تا 66 درصدی در لاروهای تیمارشده منجر شد. شاخصهای تغذیۀ لاروهای ...
بیشتر
در این پژوهش، لکتین استخراجشده از قارچ بیمارگر گیاهی Sclerotinia sclerotiorum، به رژیم غذایی لاروهای سن سوم پروانۀ سفیده بزرگ اضافه گردید و پس از 5 روز تأثیر آن بر مرگومیر، تغذیه و متابولیسم حد واسط آنها بررسی شد. غلظتهای 5/0، 1 و 2 میلیگرم بر میلیلیتر لکتین مذکور به مرگومیر 20 تا 66 درصدی در لاروهای تیمارشده منجر شد. شاخصهای تغذیۀ لاروهای تیمارشده نسبت به شاهد کاهش معناداری نشان دادند. میزان هزینۀ متابولیک نیز در لاروهای تیمارشده با لکتین نسبت به شاهد افزایش معناداری را نشان داد. فعالیت آنزیمهای گوارشی همچون آلفا- آمیلاز، گلوکوزیدازها، لیپاز، پروتئازهای عمومی و اختصاصی (سرین و اگزوپپتیداز) لاروهای تغذیهشده با غلظتهای مختلف لکتین نیز کاهش معناداری نسبت به شاهد نشان داد. اگرچه فعالیت آسپارتات آمینو ترانسفراز و گاما- گلوتامیل ترانسفراز در لاروهای تغذیهشده روی غلظتهای 1 و 2 میلیگرم بر میلیلیتر لکتین افزایش معناداری را نشان داد، فعالیت آلانین آمینوترانسفراز کاهش معناداری نسبت به شاهد داشت. فعالیت اسید فسفاتاز تفاوت معناداری را بین لاروهای شاهد و تیمار نداشت، اما فعالیت آلکالین فسفاتاز کاهش معناداری را نشان داد. فعالیت لاکتات دهیدروژناز در لاروهای تغذیهشده روی غلظت 2 میلیگرم بر میلیلیتر لکتین افزایش معناداری داشت، اما فعالیت آلدولاز در لاروهای شاهد و تغذیهشده از غلظت 5/0 میلیگرم بر میلیلیتر لکتین بیشتر از دیگر تیمارها بود. میزان درشت مولکولهای ذخیرهای، پروتئین، تریگلیسرید و گلیکوژن در لاروهای تغذیهشده با لکتین کمتر از شاهد بود. نتایج پژوهش حاضر نشان میدهد که لکتین قارچ Sclerotinia sclerotiorum به مرگومیر و اختلال در فیزیولوژی گوارش و متابولیسم حد واسط لاروهای سفیدۀ بزرگ کلم منجر میشود و میتواند به عنوان یک مولکول سمی در کنترل این آفت بهکار رود.